besokssenteret-akf_fbbilde

Besøkssenteret Akershus festning

Vi har full oversikt over hva som skjer på Akershus festning. Her får du utstillinger, informasjon og et godt utgangspunkt for å utforske festningen.

Medarbeiderne våre er til enhver tid oppdatert på det som skjer på Akershus festning, og vi har god kjennskap til Oslo som turistmål. Besøkssenteret viser to spennende utstillinger med tema fra Akershus festnings historie. Senteret har faste stikk-innom-omvisninger gjennom hele året og en hyggelig museumsbutikk. Vi tilbyr også kaffe, te og varm sjokolade. 

Kom innom oss først, så får du et godt utgangspunkt for å utforske Akershus festning.

Åpningstider

Alle dager
10.00–17.00

Gratis inngang

Besøk oss
Besøkssenteret holder til i «Det lange røde hus» i Artilleribygningen, rett ved Karpedammen.

Bygget er fra 1774.

Telefon
23 09 39 17

E-post
[email protected]

 1. Bli med oss på omvisning og gjør deg kjent med festningens spennende historie.

  Lørdager og søndager:
  Kl. 12.00: Fra middelalderens mørkestue til Landsfengsel (fengsel)
  Kl. 13.00: Akershus fortress through the centuries (English)
  Kl. 14.00: Akershus festning - midt i Oslo - sentral i Norgeshistorien ("generell" festningsomvisning)

  Disse omvisningene varer rundt 60 minutter.

  Priser for billetter til stikk-innom-omvisninger
  Ordinær: 100,–
  Honnør/ student: 60,–
  Barn (6–18 år): 40,–

  Barn (under 6 år): Gratis
  Familie: 250,–

 2. Omvisning med guide/formidler

  Akershus Festning / Akershus Fortress

  Vi tilbyr to faste temaomvisninger om Akershus festnings historie. Følg med oss for et inngående blikk på festningen som ligger midt i Oslo og har vært sentral i Norgeshistorien siden middelalderen. Vi lover dere spennende, grufulle og morsomme glimt fra festningens over 700 år lange historie!

  Omvisning bestilles ved skriftlig henvendelse på e-post: [email protected]
   

  Akershus festning – midt i Oslo – sentral i Norgeshistorien
  Følg med oss på en omvisning på Akershus festning og hør om etableringen av middelalderborgen rundt år 1300, utviklingen fra borg til moderne festning, storslåtte begivenheter som kongelige besøk og -hyllinger samt de mange fiendtlige beleiringer – den siste i 1716. Vi lover dere spennende og morsomme glimt fra festningens over 700 år lange historie!


  Fra middelalderens mørkestue til Landsfengsel (fengsel)
  Akershus har vært forvaringssted for kjeltringer, drapsmenn og andre kriminelle i over 650 år. Hør om «Slaveriet», som festningsarresten først ble kalt, frem til utviklingen av et fengselsvesen etter moderne prinsipper utover 1800-tallet. Vi forteller beretningen om den legendariske mestertyven Ole Høiland som rømte på spektakulært vis fra Akershus i 1839.

  Opplev også Kronprinsens kruttårn med celler fra 1850-årene. Gå inn i de mørke og kalde straffecellene som ble benyttet som fangested for norske patrioter under andre verdenskrig.


  Spesialtilpassede omvisninger
  Våre erfarne og engasjerte formidlere vil gjerne tilrettelegge omvisninger for alle aldersgrupper og til alle anledninger - enten det dreier seg om historiske høydepunkter fra festningens første 700 år eller omkring et særskilt tema (som for eksempel «Beleiringene av Akershus», «Middelalderens Akershus» eller «Beretninger om kjeltringer, drapsmenn og uforklarlige hendelser»).

 3. Skoleklasser (maks én klasse per gruppe): 750,-
  (Varighet ca. 60 minutter)

  Priser for omvisning i gruppe (inntil 40 deltakere):
  Alle dager, før kl. 16.00                Kr 1 750,-
  Alle dager, etter 16.00                   Kr 3 750,-

  Bestilte omvisninger har en varighet på ca. 75 minutter.

  Alle omvisninger skal i utgangspunktet betales ved fremmøte, kontant eller med kort. Kvittering gis fra vårt kassasystem.

Utstillinger

Fangene på Akershus – fra middelalderen til 1950
Tekst, foto og unike gjenstander gir en kronologisk fortelling om Akershus slott og festning som fangested fra middelalderen frem til endelig nedleggelse av fengselet i 1950. Særlig fremtredende fanger som Gjest Baardsen og Ole Høiland vies spesiell oppmerksomhet. Se også det uhyggelige våpenet som morderen Rudolf «Galmand» Hansen benyttet mot en av fangevokterne i 1927 med fatalt resultat.

1716 – Beleiringen
I 1716 angrep «Nordens løve», krigerkongen Karl XII av Sverige, Norge med 8000 soldater. Svenskene inntok Christiania by og iverksatte en beleiring av Akershus festning. Utstillingen gir en detaljert fremstilling av beleiringen som følges kronologisk fra riksgrensen ble krysset 8. mars 1716 til svenskene trakk seg ut etter 39 hendelsesrike dager. 

Opplev Akershus festning