akershus-g8eeb3351a_1920
Velkommen til

Akershus festning

Åpningstider

1. mai til 30. september 
Hovedporten:
Alle dager kl. 06 – 21

Sideportene
Mandag - fredag kl. 07 – 21
Lørdag - søndag kl. 08 – 21

Besøkssentret
Alle dager kl. 10 – 17

Inngangen til festningsområdet er gratis. Våre museer, arrangementer og spisesteder har egne åpningstider og priser.

Start gjerne turen din hos besøkssentret vårt. Det finner du i Artelleribyggningen som ligger rett ved Karpedammen. Her får et godt utgangspunkt for å utforske alt festningen har å by på. Sentret har faste drop-in omvisninger gjennom hele året og en hyggelig museumsbutikk. 

Besøkssentret
[email protected]

 

Våre museer

Akershus slott
[email protected]

Forsvarsmuseet
[email protected]

Forsvarsmuseets bibliotek
[email protected]

Norges Hjemmefrontmuseum
​​​​​​​[email protected]

 

 

Telefon
Vårt telefonsystem er for tiden under omlegging, vi ber om at all kontakt foregår via e-post inntil videre.

Hvordan kommer jeg til Akershus festning?

Festningen ligger sentralt i Oslo, og har nær avstand til offentlig kommunikasjon som tog, T-bane og buss. Det er cirka 15 minutter å gå fra Oslo sentralstasjon til festningens hovedinngang i Kirkegata.

Akershus festning (kart)

Parkeringsmulighter

Det er offentlig parkering i gatene og på anviste plasser, og i parkeringshus i nærheten av festningen. Akershus festning har ikke parkeringsplasser for besøkende. For parkering for bevegelseshemmede kan du henvende deg hos vakten i hovedporten i Kirkegata.

Toaletter

Følg skilting på indre festning. Toalettene er åpne i festningens åpningstid. Museene og restaurantene på området har egne toaletter for sine besøkende.

Restauranter på festningen

 • Festningen restaurant
 • Høymagasinet

Velkommen til Norges nasjonalarena og 700 år med norgeshistorie. 

Opprinnelig bygget på slutten av 1200-tallet som en middelaldersk kongeborg med sete for kongens representanter, fungerer festningen i dag som Norges nasjonalarena. Hos oss finner du Akershus slott, Forsvarsmuseet og Norges Hjemmefrontmuseum, konsert- og teaterscenen Karpedammen scene så vell som kulturetater og restauranter.

Gjennom sin over 700 år lange historie har festningen overlevd flere beleiringer, men aldri blitt inntatt med makt av en fiendtlig, utenlands hær. I dag ligger den som en perle midt i Oslo sentrum, omkranset av grønne eiketrær om sommeren. 

Ved siden av å være en populær turistdestinasjon og rekreasjonsområde, er området fortsatt en militær festning underlagt Akershus kommandantskap.  

 1.  

  1. juli - 20. august

  Alle dager

  Kl. 12.00 Engelsk

  Kl. 13.00 Norsk

  Kl. 14.00 Engelsk

  Kl. 15.00 Norsk

   

  Bli med oss og gjør deg kjent med anleggets over 700 år lange historie!

   

  Hør om etableringen av middelalderborgen rundt år 1300 og følg utviklingen fra borg til moderne festning gjennom 1600-tallet. Vi forteller om storslåtte begivenheter som kongehyllinger, men også fiendtlige beleiringer vies oppmerksomhet. Opplev et kanontårn fra 1550-tallet med dets tykke vegger og smale kanonglugger. Kan du ane nærværet av den hodeløse ridderen som rastløs flakker omkring her i «Ormegården»? Gå med oss ned i den dype underjordiske passasjen som fører til «Kongens kasematt», en av to bevarte kanonstillinger fra festningens virksomme fase.

   

  Akershus har også vært oppbevaringssted for kjeltringer og drapsmenn i over 650 år. Hør om «Slaveriet» - som festningsarrest først ble kalt, frem til utviklingen av et moderne fengselsvesen midt på 1800-tallet. Vi forteller om den legendariske mestertyven Ole Høiland som rømte på spektakulært vis fra Akershus i 1839! Opplev de fryktede cellene i Kronprinsens kruttårn som også ble benyttet som fengsel for norske dødsdømte patrioter under andre verdenskrig. Først ved landssvikoppgjørets slutt i 1950 opphørte Akershus som fengsel.

  Historien om Akershus festning er historien om Norge!

   

  Oppmøte og billetter i Besøkssenteret.

  Fellesbilletten gjelder for omvisningene.

   

  Pris enkeltbillett: Voksen 100,-/ Pensjonist/student 60,-/ Barn 40,-/ Familie (2+4) 250,-

  Pris fellesbillett: Voksen 190,-/ Pensjonist/student 100,-/ Barn 60,-/ Familie (2+4) 450,-

 2. Bestilling:

  Omvisning bestilles ved skriftlig henvendelse på e-post: [email protected]


  Ta kontakt for å høre mer om alternativene og innhold. Varighet er normalt inntil 75 minutter, avhengig av deltakernes interesse. 


  Spesialtilpassede omvisninger
  Våre erfarne og engasjerte formidlere vil gjerne tilrettelegge omvisninger for alle aldersgrupper og til alle anledninger - enten det dreier seg om historiske høydepunkter fra festningens første 700 år eller omkring et særskilt tema (som for eksempel "Fra middelalderens mørkestue til Landsfengsel", «Beleiringene av Akershus», «Middelalderens Akershus» eller «Beretninger om kjeltringer, drapsmenn og uforklarlige hendelser»).

 3. Skoleklasser (fast rabattert pris. Maksimalt én klasse per gruppe/omviser): 750,-
  (Varighet ca. 60 minutter)

  Priser for omvisning i gruppe (inntil 40 deltakere per gruppe/omviser):
  Alle dager, før kl. 16.00                Kr 1 750,-
  Alle dager, etter 16.00 Kr 3 750,-

  Bestilte omvisninger for grupper har normalt en varighet på ca. 75 minutter, men kan forlenges eller kortes ned etter deres ønske. Merk at vi ikke gjennomfører omvisninger med kortere varighet enn 45 minutter. 

  Alle omvisninger skal i utgangspunktet betales ved fremmøte, kontant eller med kort. Kvittering gis fra vårt kassasystem.

Screenshot 2023-05-04 at 09.49.01

Kom innom Besøkssentret først - så får du et godt utgangspunkt for å utforske Akershus festning!

Medarbeiderne våre er til enhver tid oppdatert på det som skjer på festningen, og har god kjennskap til Oslo som turistmål.

Senteret har faste drop-in omvisninger gjennom hele året og en hyggelig museumsbutikk. Her finner du også  kaffe, te og varm sjokolade. 

Besøkssenteret holder til i Artilleribygningen som ligger rett ved Karpedammen.

Oppdrag Kvadraturen

Besøkssentret vårt har i samarbeid med Oslo Byarkiv og Oslo kommune utviklet en ny digital byvandring.

Pil til høyre
Screenshot 2023-08-31 at 21.17.20

Velkommen til Margretedagene

25. september - 1. oktober arrangeres Margretedagene for første gang på Akershus festning.

Pil til høyre
margretedagene2301