besokssenteret-akf_fbbilde

Besøkssenteret Akershus festning

Vi har full oversikt over hva som skjer på Akershus festning. Her får du utstillinger, informasjon og et godt utgangspunkt for å utforske festningen. Vi holder også omvisninger om festningens unike historie.

Medarbeiderne våre er til enhver tid oppdatert på det som skjer på Akershus festning, og vi har god kjennskap til Oslo som turistmål.

Besøkssenteret viser to spennende utstillinger med tema fra Akershus festnings historie. Senteret har faste drop-in omvisninger gjennom hele året og en hyggelig museumsbutikk. Vi tilbyr også kaffe, te og varm sjokolade. 

Kom innom oss først - så får du et godt utgangspunkt for å utforske Akershus festning!

Åpningstider

Lavsesong:

September - April

Alle dager kl. 10.00 - 16.00

 

Høysesong:

Mai - August

Alle dager kl. 10.00 - 17.00 

 

Besøk oss
Besøkssenteret holder til i Artilleribygningen, også kalt «Det lange røde hus», som ligger rett ved Karpedammen. Bygningen er fra 1774.

Telefon
(vi har utfordringer med telefonen for tiden. Send oss gjerne e-post.)

E-post
akershusfestning@mil.no

 1. OMVISNING PÅ AKERSHUS FESTNING (UTENDØRS)

  Lørdager og søndager (september - juni)

  Kl. 12.00 og kl. 13.00 

  (kl. 14.00 på engelsk)

  Bli med oss og gjør deg kjent med anleggets over 700 år lange historie!

  Hør om etableringen av middelalderborgen rundt år 1300 og følg utviklingen fra borg til moderne festning i løpet av 1600-tallet. Vi forteller om storslåtte begivenheter som kongehyllinger, men også fiendtlige beleiringer vies oppmerksomhet. Opplev et kanontårn fra 1500-tallet med dets tykke vegger og smale kanonglugger – mange mener at en hodeløse ridder vandrer hvileløst omkring her i «Ormegården». Bli med oss ned i den dype underjordiske passasjen som fører til «Kongens kasematt», en av to bevarte kanonstillinger fra festningens operative fase.

  Akershus har også vært oppbevaringssted for kjeltringer og drapsmenn i over 650 år. Hør om «Slaveriet» - som festningsarrest først ble kalt, frem til utviklingen av et moderne fengselsvesen midt på 1800-tallet. Vi forteller beretningen om den legendariske mestertyven Ole Høiland som rømte flere ganger fra Akershus, sist på spektakulært vis i 1839! Opplev de uhyggelige cellene i Kronprinsens kruttårn som også ble benyttet som fengsel for norske dødsdømte patrioter under andre verdenskrig. Først ved landssvikoppgjørets slutt i 1950 opphørte Akershus som fengsel.

  Historien om Akershus festning er historien om Norge!

  Disse omvisningene varer ca. 55 minutter.

  Priser for billetter til drop-in omvisninger
  Ordinær: 100,–
  Honnør/ student: 60,–
  Barn (6–18 år): 40,–

  Barn (under 6 år): Gratis
  Familie: 250,–

 2. 700 år med historie!

  Akershus Festning / Akershus Fortress

  Følg med oss for et inngående blikk på festningen som ligger midt i Oslo og har vært sentral i Norgeshistorien siden middelalderen. Vi lover dere spennende, grufulle og morsomme glimt fra festningens over 700 år lange historie!

  Bestilling:

  Omvisning bestilles ved skriftlig henvendelse på e-post: akershusfestning@mil.no


  Ta kontakt for å høre mer om alternativene og innhold. Varighet er normalt inntil 75 minutter, avhengig av deltakernes interesse. 


  Spesialtilpassede omvisninger
  Våre erfarne og engasjerte formidlere vil gjerne tilrettelegge omvisninger for alle aldersgrupper og til alle anledninger - enten det dreier seg om historiske høydepunkter fra festningens første 700 år eller omkring et særskilt tema (som for eksempel "Fra middelalderens mørkestue til Landsfengsel", «Beleiringene av Akershus», «Middelalderens Akershus» eller «Beretninger om kjeltringer, drapsmenn og uforklarlige hendelser»).

 3. Skoleklasser (fast rabattert pris. Maksimalt én klasse per gruppe/omviser): 750,-
  (Varighet ca. 60 minutter)

  Priser for omvisning i gruppe (inntil 40 deltakere per gruppe/omviser):
  Alle dager, før kl. 16.00                Kr 1 750,-
  Alle dager, etter 16.00 Kr 3 750,-

  Bestilte omvisninger for grupper har normalt en varighet på ca. 75 minutter, men kan forlenges eller kortes ned etter deres ønske. Merk at vi ikke gjennomfører omvisninger med kortere varighet enn 45 minutter. 

  Alle omvisninger skal i utgangspunktet betales ved fremmøte, kontant eller med kort. Kvittering gis fra vårt kassasystem.

Utstillinger

Vår fru dronning Margrete

Opplev historien om Nordens dronning, Margrete Valdemarsdatter, fra hennes første år på Akershus i 1363 - via Nødbrevet av 1370 - til kulminasjonen av hennes makt ved etableringen av Kalmarunionen i 1397. Nordens mektigste person var en kvinne! Se en stor modell av middelalderborgen Akershus og utforsk anlegget digital i et mini-dataspill enten som ugle eller katt. Tør du møte middelalderen ved å sette nesen til luktboksene med "autentiske" lukter fra Margretes samtid? Se også rekvisitter og flotte kostymer fra storfilmen "Margrete den første" utlånt fra SF Studios. 

 

Fangene på Akershus – fra middelalderen til 1950

Tekst, foto og unike gjenstander gir en kronologisk fortelling om Akershus slott og festning som fangested fra middelalderen frem til endelig nedleggelse av fengselet i 1950. Særlig fremtredende fanger som Gjest Baardsen og Ole Høiland vies spesiell oppmerksomhet. Se også det uhyggelige våpenet som morderen Rudolf «Galmand» Hansen benyttet mot en av fangevokterne i 1927 med fatalt resultat.

 

 

Opplev Akershus festning