foreningennorden

Margretedagene: Statskupp og kidnapping: et innblikk i skandinavismens sensasjonelle hemmeligheter

Bli med når Morten Nordhagen Ottosen kaster nytt lys over politikk, makt og skjulte dagsordener i det 19. århundre.

Utgått
Dato Tid Sted Billetter
25. sep 2023
18:00  - 19:00
Gratis

I anledning Margretedagene på Akershus festning inviterer Foreningen Norden med Morten Nordhagen Ottosen til foredraget «Statskupp og kidnapping: et innblikk i skandinavismens sensasjonelle hemmeligheter» i Ridehuset. 

Forestill deg statskupp, krig, kidnapping av den danske kongefamilien, og en revolusjon som ville endre hele maktbalansen i Norden. Dette var planer som nesten ble virkelighet på 1800-tallet. I Morten Nordhagen Ottosens og Rasmus Glenthøjs bok "Union eller undergang, kampen for et forenet Skandinavia", gir forfatterne deg innsikt i en historie som aldri før har blitt fortalt på denne måten.

Bli med inn i kulissene 

Skandinavismen, som tidligere ble avfeid som en svermerisk fantasi blant studenter, avdekkes som en overraskende kompleks politisk bevegelse som strakte seg fra ca. 1814 til 1870. Denne tidsepoken var preget av nasjonalsamlingsideologi og frykt for undergang, som inspirerte både politiske ledere og kongelige i Europa til å arbeide for å forene Sverige, Norge og Danmark. Men hva skjedde egentlig i kulissene? Et hint: Virkeligheten er som tatt ut av en actionfilm fra Hollywood. Planene om et forent Skandinavia var alt annet enn fredelige. 

Ottosen og Glenthøj avdekker alvorlige planer om krig, statskupp og kidnapping av den danske kongefamilien, alt for å oppnå et forent Skandinavia. Dette var planer som nesten ble en realitet og som ble støttet av aktører på  høyeste nivå i nordisk politikk - med hemmelige forbindelser til ingen ringere enn Bismarck selv.

Fra Bismarck til dronning Victoria

Morten Ottosen og Rasmus Glenthøj har gravd dypt i nordiske arkiver for å kunne gi deg denne fascinerende og ukjente historien. De avslører hvordan ikke bare skandinaviske politikere og kongelige støttet skandinavismen, men også store europeiske statsledere, som den nevnte Bismarck, til Napoleon III, dronning Victoria og kong Victor Emanuel i Italia. Disse maktfigurene var involvert i skjulte forhandlinger og hemmelige planer om å forene Skandinavia på måter som tidligere var ukjente.

Du vil få innsikt i hvordan denne historien kaster nytt lys over politikk, makt og skjulte dagsordener i det 19. århundre. Dette er en historie som vil endre måten du ser på Nordens politiske landskap for alltid.

  1. Morten Nordhagen Ottosen (f. 1981) er en norsk historiker og professor ved Krigsskolen/Forsvarets høyskole. Ottosen har en doktorgrad i historie fra Universitetet i Oslo. Han er også en aktiv populærvitenskapelig formidler og bidrar jevnlig i skandinavisk offentlighet, inkludert NRK, TV2, Danmarks Radio og Sveriges Radio.

  2. Foreningen Norden er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som arbeider for å styrke og utvikle det folkelige, nordiske samarbeidet. Hvorfor? Fordi Foreningen Norden tror på styrken og mulighetene i samhold, et Norden der grenser er uviktige og et felles kulturelt hjemmeområde med like muligheter for arbeid, studier og bosetting for alle oss 27 millioner mennesker som bor her oppe.

    Målet er at Norden skal bli en av verdens best integrerte, dynamiske og nyskapende regioner. Vi arbeider for dette målet gjennom politisk pådriverarbeid og kultur-og kunnskapsformidling. Vi bygger nettverk, skaper møteplasser og sprer entusiasme for det nordiske. Foreningen Norden ble startet i 1919 og består av 58 lokallag over hele Norge. Foreningene Norden i alle de nordiske landene har totalt ca. 33.000 medlemmer.