1920x1280

Krigsseilerrekviem

Hyllest og anerkjennelse til krigsseilerne

Utgått
Dato Tid Sted Billetter
31. mai 2022
19:00

Gjennom Krigsseilerrekveim får de norske krigsseilernes opplevelser under 2. verdenskrig et musikalsk uttrykk. Sjøfolkene kommer selv til orde i dette unike samarbeidet mellom Marinemusikken og Operakoret. 

Urframføringen av verket Krigsseilerrekviem er en nasjonal begivenhet. Komponist Bjørn Morten Christophersen har latt krigsseilernes opplevelser, lidelser, offer og traumer finne en musikalsk form. Tekstene i verket er i stor grad basert på nedtegnelser fra sjøfolkene selv. Dette er sterke skildringer hentet fra brev og dagbøker, ofte notert like etter at de rystende begivenhetene fant sted.

Til minne om de som ofret alt

Et rekviem er en dødsmesse, en rituell handling ment å hjelpe de døde videre. I musikken er et rekviem et korverk basert på den latinske liturgien. Den rommer døden og sorgen, men er også til trøst og oppmuntring. Krigsseilerrekviem også en anerkjennelse og hyllest ovefor krigsseilerne for at de ofret liv og helse.

Krigsseilerrekviem benytter bruddstykker av rekviemteksten sammen med salmetekster og sjøfolkenes egne ord.

I verket finnes det klanglige assosiasjoner til storm, bølger, skipsmotorer og shanties, men mer enn noe er musikken et gripende uttrykk for angsten og lidelsene sjøfolkene ble utsatt for.

Et nasjonalt anliggende

Krigsseilerne ble sviktet av det offisielle Norge etter krigen, noe som riktignok ble beklaget på begynnelsen av 2000-tallet. Derfor borer verket seg også inn i et nasjonalt traume. Krigsseilerrekviem bringer oss nær sjøfolkene, både som enkeltpersoner og som gruppe. Deres vesentlige bidrag gjennom to verdenskriger er også et håpets budskap i dag, over 75 år etter frigjøringen i 1945. 

Komponert for Marinemusikken

Bjørn Morten Christophersen har gjennom flere år arbeidet med verket, som er utformet spesielt for Kongelige norske marines musikkorps, Operakoret, fire av Norges fremste sangsolister og dirigent Bjarte Engeset. Christophersen har tidligere komponert flere andre verk for kor, solister og orkester, som The Lapse of Time og Rollos stemme.

Kongelige norske marines musikkorps har gjennom flere generasjoner stått sentralt i kampen for krigsseilernes sak, blant annet gjennom sin støtte til Konvoibyen i Risør. Verket skulle egentlig vært fremført på Den norske Opera i november 2020 som en del av Marinemusikkens 200-årsjubileum, men konserten kansellert pga. Covod-pandemien.

Medvirkende

Kongelige norske marines musikkorps
Operakoret ved Den Norske Opera & Ballett
Bjarte Engeset, dirigent
Tora Augestad (mezzosopran)
Thorbjørn Gulbrandsøy (tenor)
Magnus Ingemund Kjelstad (baryton)
Magne Femmerlid (bass)

Verket er støttet av Norsk kulturråd og Norsk komponistfond

Her kan du lese mer om Krigsseilerrekveim

En hyllest og anerkjennelse til Krigsseilerne

Pil til høyre
1920x1280