NMT22_fotoHarald Berger_Forsvaret(1)

Vår historie

Norsk Militær Tattoo er et av få tattooer hvor et forsvar fortsatt står som arrangør. I Norge er det et av våre største innendørsarrangement.

Våren 1993 grunnla Hamar kommune, Janitsjarfestivalen på Hamar og Forsvarets Overkommando en stiftelse med det formål å arrangere en innendørs militær tattoo. 18 måneder senere, 23. september 1994, ble den første forestillingen i Norsk Militær Tattoo gjennomført i Vikingskipet på Hamar.

I 1995, etter godkjenning av daværende forsvarsminister Jørgen H. Kosmo og forsvarssjef Arne Solli, ble det besluttet at NMT skulle arrangeres alene av Forsvarets musikk. Tattooen ble flyttet fra Vikingskipet på Hamar til Oslo Spektrum, hvor arrangementet har blitt avholdt siden. 

I 1997 stiftet Norsk Militær Tattoo og syv andre arrangører International Association of Tattoo Organizers (IATO). Organisasjonen har siden fått mange medlemmer rundt i verden. 

I dag blir Norsk Militær Tattoo arrangert av Forsvaret for å fremme militærmusikk, og vise at Forsvarets musikk er en levende kulturinstitusjon, en viktig tradisjonsbærer og omdømmebygger som også samarbeider bredt med det øvrige norske kulturliv.

Antallet utøvere varierer fra ca. 800 og opp til 1000, noen som gjør Norsk Militær Tattoo til en av de største innendørsarrangementene i Norge.