christianialiv24

Christianialiv – en nordisk festaften

Dato Tid Sted Billetter
27. sep 2024
18:00

På selveste dagen for grunnlegging av Christiania tar vi med oss publikum på en musikkhistorisk vandring/reise fra 1624 og frem til i dag. Det blir en reise med hovedvekt på musikken i Christiania-tiden, og på veien møter vi møter en kommandant på Akershus festning fra 1700-tallet som selv var komponist.

I Christianialiv – musikalske tonebilder, tar vi en byvandring i Christianias kultur- og underholdningsliv. Vi avslutter konsertens første avdeling med det mektige verket til Eivind Groven, Hjalarljod, som ble skrevet til åpningen av Oslo Rådhus i 1950, og som i ettertid kalles Rådhusmusikken.

I andre avdeling forflytter vi oss over til våre nordiske naboer og møter komponister som skrev musikk i samme tidsepoke. Det blir gjenhør med Masquerade Ouvertyre av Carl Nielsen og Jean Sibelius sin Finlandia. Vi tar en avstikker til Island og blir kjent med den islandske komponisten T. Baldvinsson gjennom stykket Cold Shower»  og vi reiser til Stockholm for å høre bryllupsmusikk fremført på Drottningholms slott i 1744.

Velkommen til en nordisk festaften! 

 

Program

Kl. 18.00

Pre-concert talk v/Agnete G. Haaland og Bjørn Sagstad

Kl. 19.00

Konsert

 

  • Trio-sonate av Georg von Bertouch (1668 –1743)
  • Christianialiv – musikalske tonebilder av Adolf Hansen (1852-1911)
  • Tordenskiold udi action av Johan Halvorsen
  • Hjalarljod av Eivind Groven (1901-1977)
     

Pause

  • Satser fra Drottningsholmsmusikken av Johan Helmich Roman (1694- 1758)
  • Maskarade av Carl Nielsen (1865-1931)
  • Cold Shower av Tryggvi Baldvinsson
  • Finlandia av Jean Sibelius
  1. Drottningholmsmusiken eller "Bilägers Musiquen" som de også kalles er den musikken som ble komponert av Johan Helmich Roman og fremført under bryllupet til Adolf Fredrik og Lovisa Ulrika på Drottningholms slott 18. - 20. august 1744. 

    Musikken ble komponert spesielt for det kongelige bryllupet og består av 24 satser. Det er et allsidig stykke musikk som passer til høytidelige entréer, middager samt til dans. 

  2. Georg von Bertouch ble født 19. juni 1668 i Ostheim, Frankrike og døde i Christiania 14. september 1743. Han var en tyskfødt komponist og offiser i den dansk-norske hæren.

    Bertouch tilbrakte mye av sitt liv i Norge og var kommandant ved Akershus festning fra 1719 til 1740. Han fikk ikke publisert et eneste stykke i sin levetid. Den vitenskapelige førsteutgaven ble først utgitt i 2006 – 2008.

  3. Hjalarljod er en festouverture av Eivind Groven og ble skrevet til en konkurranse i anledning åpningen av det nye rådhuset i Oslo, som sto ferdig til 900-årsjubileet for Oslo by i 1950.

    Tre komponister utmerket seg og ble premiert og oppført: Ludvig Irgens-Jensen, Karl Andersen og Eivind Groven. Hjalarljod er det av de tre verkene som lever sterkest i ettertid, og kalles gjerne Rådhusmusikken. 

    Tittelen er sammensatt av to ord, hjale og ljod: Hjale – som i hjaling, betyr «å synge så det gir gjenklang i skog og fjell». Ordet «ljod» betyr «lyd».

    Tittelen betyr «lyd/klang av hjaling». Hjalarljod står i et dialogforhold til en folketone fra Gudbrandsdalen, og er rik på farger og kontraster. Verket veksler mellom jubel og inderlighet. Oppbygningen er stram, og det gjøres mye bruk av blåsere. Den synkoperte Gangarrytmen ligger stadig under og bidrar til den ekstatiske framdriften. Musikken er opprinnelig skrevet for symfoniorkester, men Hjalarljod finnes også for korps.

Konserten arrangeres ifm Margretedagene

Vi kaster lys over nordisk samarbeid og dronningen som samlet Norden til ett rike. Les mer om Margretedagene.

Pil til høyre
margretedagene2301