20230130tk_A2107

- Kanskje det mest omfattende verket jeg har laget

Hvordan lage musikk til en medalje? «Krigskorset» av komponist Marcus Paus har blitt et storverk på 30 satser.

Han vil du skal kjenne på den mektige følelsen av å stå i juvet nedenfor Vemork og se opp på det enorme kraftanlegget. Med musikk, håper komponist Paus du også skal kjenne på krigsseilernes lengsel etter å komme trygt i havn.

I to og et halvt år har han og Hærens musikkorps i Harstad, jobbet tett med å sette toner til Forsvarets høyeste utmerkelse – Krigskorset.

Resultatet på bestillingsverket er en 75 minutter lang musikalsk opplevelse.

– Jeg ble veldig takknemlig og litt vettskremt. Det er en enorm oppgave, hvor jeg har forsøkt å gå så anstendig til verks som mulig. Resultatet har blitt kanskje det mest omfattende verket jeg har laget, forklarer Paus på hva han tenkte da han fikk forespørselen.

Paus forteller han har løst oppgaven to-delt. For det første har han laget et tema som går igjen i hele verket, som skal symbolisere selve Krigskorset. Det er et tema han ønsker skal feste seg og være gjenkjennelig.

Det andre grepet er å gi hver og en av de 30 satsene ulike navn som Narvik, Shetland, Martin Linge, Haakon 7., og til mer ukjente steder i tidligere Jugoslavia og Afghanistan. Men Krigskorset har ingen slutt. En av de siste satsene har fått navnet «Nye Fronter».

Krigshistorie var ikke noe ukjent for Paus da han gikk løs på oppgaven. Historiene til flere av krigsheltene han portretterer i Krigskorset, er han vokst opp med.

– Min farfar, generalmajor Ole Otto Paus, var med i kampene nordpå og kjente både Martin Linge og Carl Gustav Fleischer. Og min farmor var noen år senere også Fleischers sekretær. Jeg er vokst opp med bevissthet om mange av disse menneskene, og har kjent på en nærhet og ømhet til dette stoffet, men det har ikke blitt et privat verk av den grunn, understreker Paus.

Vebjørn Sand har malt Krigskorset

I anledning det nye verket Krigskorset har Vebjørn Sand malt Forsvarets høyeste utmerkelse. En anerkjennelse som medaljemottaker Knut Andreas Flydal setter stor pris på.

Pil til høyre
krigskorset_kjosvold

Bak bestillingen står dirigent og kunstnerisk ansvarlig for prosjektet, Trond Husebø, og sjefssersjant Hans Petter Vabog i Hærens musikkorps.

– Vi hadde en prat for snart to og et halvt år siden om hva det er Forsvarets musikk kan gjøre, som ingen andre militære avdelinger kan, for å formidle verdiene våre. Vi kom frem til at vi trenger mer musikk som er mer direkte, og som er skreddersydd for Forsvarets fem ensembler, forklarer Vabog.

Noe av hovedhensikten med Krigskorset er at hver av satsene skal kunne brukes for seg. Enten det er av én trompetist til en minnemarkering, eller som et helaftens verk med fullt orkester og kanoner.

– Krigskorset har blitt et veldig lyttervennlig musikkverk, og det er en av grunnene til at vi valgte Marcus, fordi vi ønsket at musikken skal kommunisere til både et smalt og bredt publikum. Det er ingen som hører dette verket som ikke vil få emosjonelle og visuelle inntrykk. Publikum vil få servert en verdig konsert rik på emosjonelle inntrykk, med musikk som lett fremkaller assosiasjoner og bilder, forsikrer Husebø.

Urfremføringen av Krigskorset skjer 10. mai i Harstad kulturhus av Hærens musikkorps. For de som ikke kan komme dit, har korpset allerede gjort en innspilling som slippes på strømmetjenester (Spotify m.m.) samme kveld.