Akershus slott sett fra Oslofjorden
Velkommen til

Akershus festning

Åpningstider festningsområdet 

Hovedporten: kl. 06–21 
Sideportene alle dager kl. 07–18

Besøkssentret

Hverdager og helg
Mai – august: kl. 10.00 - 17.00
September – april: kl. 10.00 – 16.00

Vi gjør oppmerksom på at museene våre har egne åpningstider.

Inngangen til festningsområdet er gratis. Våre museer, arrangementer og spisesteder har egne åpningstider og priser.

Start gjerne turen din hos besøkssentret vårt. Det finner du i det lange røde huset som ligger rett ved Karpedammen. Her får du et godt utgangspunkt for å utforske alt festningen har å by på. Besøkssentret har faste dropp innom-omvisninger gjennom hele året og en hyggelig museumsbutikk. 

Våre erfarne og engasjerte formidlere vil gjerne tilrettelegge omvisninger for alle aldersgrupper og til alle anledninger – enten det dreier seg om historiske høydepunkter fra festningens første 700 år, eller omkring et særskilt tema. Vi tilbyr omvisninger ute på festningsområdet og på Akershus slott.

 

Festningsområdet

Bli med oss og gjør deg kjent med anleggets over 700 år lange historie! 

Hør om etableringen av middelalderborgen rundt år 1300 og følg utviklingen fra borg til moderne festning i løpet av 1600-tallet. Vi forteller om storslåtte begivenheter som kongehyllinger, men også fiendtlige beleiringer vies oppmerksomhet. Opplev et kanontårn fra 1500-tallet med dets tykke vegger og smale kanonglugger – mange mener at en hodeløse ridder vandrer hvileløst omkring her i «Ormegården». Bli med oss ned i den dype underjordiske passasjen som fører til «Kongens kasematt», en av to bevarte kanonstillinger fra festningens operative fase.

Drop-in 

Ut juni

Kl. 12.00 og 14.00 på engelsk

Kl. 13.00 - 15.00 på norsk 

 

1. juli - 18. august 

Kl. 13.00, 15.00 og 16.00 på norsk

Kl. 14.00 på engelsk 

Disse omvisningene varer ca. 55 minutter.
 

 

Priser for billetter til drop-in omvisninger
Ordinær: 100,–
Honnør/ student: 60,–
Barn (6–18 år): 40,–

Barn (under 6 år): Gratis
Familie: 250,–

 

Bestilte

Omvisning ute på festningsområdet bestilles ved å ta kontakt:

akershusfestning@mil.no

 

Akershus slott

Akershus slott tilbyr omvisning med slottets egne guider som holder et høyt faglig nivå. Omvisning kan bestilles utenom slottets ordinære åpningstider. Omvisningen varer cirka 1 time og tar dere innom fangehull, det kongelige mausoleum, slottskirken og de historiske salene som i dag er regjeringens fremste representasjonslokaler.

Omvisning på Akershus slott må bestilles i forkant, ved å ta kontakt på e-post: akershusslott.kontakt@mil.no, eller telefon 23 09 35 53.
 

Skoleklasser (fast rabattert pris. Maksimalt én klasse per gruppe/omviser)
Kr. 750,–
(Varighet ca. 60 minutter)

Priser for omvisning i gruppe (inntil 40 deltakere per gruppe/omviser):
Alle dager, før kl. 16.00               
Kr. 1 750,–

Alle dager, etter kl. 16.00 
Kr. 3 750,–

Bestilte omvisninger for grupper har normalt en varighet på rundt 75 minutter, men kan forlenges eller kortes ned etter deres ønske. Merk at vi ikke gjennomfører omvisninger med kortere varighet enn 45 minutter.

Alle omvisninger skal i utgangspunktet betales ved fremmøte, kontant eller med kort.

Hvordan kommer jeg til Akershus festning?

Festningen ligger sentralt i Oslo, og har nær avstand til offentlig kommunikasjon som tog, T-bane og buss. Det er cirka 15 minutter å gå fra Oslo sentralstasjon til festningens hovedinngang i Kirkegata.

Akershus festning (kart)

Parkeringsmulighter

Det er offentlig parkering i gatene og på anviste plasser, og i parkeringshus i nærheten av festningen. Akershus festning har ikke parkeringsplasser for besøkende. For parkering for bevegelseshemmede, kan du henvende deg hos vakten i hovedporten i Kirkegata.

Toaletter

Følg skilting på indre festning. Toalettene er åpne i festningens åpningstid. Museene og restaurantene på området har egne toaletter for sine besøkende.

Restauranter på festningen

Velkommen til Norges nasjonalarena og 700 år med norgeshistorie.

Anlegget ble opprinnelig bygget på slutten av 1200-tallet som en middelaldersk kongeborg med sete for kongens representanter. I dag fungerer festningen som Norges nasjonalarena. Hos oss finner du Akershus slott, Forsvarsmuseet og Norges Hjemmefrontmuseum. Du finner også konsert- og teaterscenen Karpedammen scene, så vel som kulturetater og restauranter.

Gjennom sin over 700 år lange historie har festningen overlevd flere beleiringer, men aldri blitt inntatt med makt av en fiendtlig, utenlands hær. I dag ligger den som en perle midt i Oslo sentrum, omkranset av grønne eiketrær om sommeren. 

Ved siden av å være en populær turistdestinasjon og rekreasjonsområde, er området fortsatt en militær festning underlagt Akershus kommandantskap.  

Screenshot 2023-05-04 at 09.49.01

Kom innom Besøkssentret først - så får du et godt utgangspunkt for å utforske Akershus festning!

Medarbeiderne våre er til enhver tid oppdatert på det som skjer på festningen, og har god kjennskap til Oslo som turistmål.

Senteret har faste drop-in omvisninger gjennom hele året og en hyggelig museumsbutikk. Her finner du også  kaffe, te og varm sjokolade. 

Besøkssenteret holder til i Artilleribygningen som ligger rett ved Karpedammen.

Margretedagene

Vi kaster lys over nordisk samarbeid og dronningen som samlet Norden til ett rike.

Pil til høyre
margretedagene2301

Oslo 2024

Vi er en del av jubileumsprogrammet når Oslo feirer byjubileum i år.

Pil til høyre
byjubileet24