Instagram 25 juni-2
Velkommen til

Luftforsvars­museet

Luftforsvarsmuseet
Man - fre: 10.00 - 16.00
Lø - Sø:   11.00 - 17.00

Forsvarets flysamling Gardermoen 
Lørdag og Søndag 12.00 - 16.00

Billetter og priser

Voksen: 175,–
Barn: 90,-
Familie: 450,– (2 voksne med barn)
Honnør/student: 140,–

Ledsagere gratis med ledsagerbevis

Luftfartsmuseets bibliotek er et spesialbibliotek innen luftfartshistorie med hovedvekt på norske forhold.

I tillegg har biblioteket samlinger fra den kalde krigen, andre verdenskrig, lokalhistorie, flymanualer og en del lokalhistorie. Biblioteket har også en omfattende samling av norske og utenlandske tidsskrifter om luftfart.

Luftfartsmuseets bibliotek har ingen faste åpningstider for øyeblikket, men ta gjerne kontakt med oss.

Luftforsvarsmuseet i Bodø viser bakgrunnen og fremveksten av et luftforsvar i Norge. Den omfattende utstillingen inneholder blant annet 25 fly.

F-16 til museet

F-16 nærmer seg slutten på sin operative levetid. Dette betyr at Luftforsvarsmuseet i lengre tid har planlagt hvilke fly som skal bli innlemmet i samlingen og plassert på museum. I samarbeid med Luftforsvaret og Forsvarsmateriell er nå valget tatt. Tailnummer 674 skal til Bodø og 687 skal til Flysamlingen Gardermoen. 

Når dette skjer er ikke klart, men vi jobber sammen med Luftforsvaret for å finne dato, som blir til høsten. Vi satser på at flyene flyr inn til museene, og overtas i mest mulig operativ og original stand.

Luftforsvarsmuseet

Luftforsvarsmuseet ligger i Bodø og er samlokalisert med Norsk Luftfartsmuseum. Utstillingen består av over 25 fly, kontroll og varslingsanlegg samt mange større gjenstander som luftvernkanoner, missilsystemer og flere radar- og peilesystemer.

I tillegg finnes det en mengde større og mindre gjenstander som forteller historien om militærflygningen fra de tidligste forsøk til dagens luftforsvar. Utstillingen viser samlinger fra ulike tidsepoker og tematiske områder og forsøker å vise bakgrunnen og fremveksten av et luftforsvar i Norge. 

Luftforsvarsmuseet har også ansvaret for et studiemagasin for militære fly og materiell på Gardemoen.

Forsvarets flysamling på Gardermoen

I tillegg til Luftforsvarsmuseet har Forsvaret en samling med fly på Gardermoen. Dette er museets lagermagasin for fly som ikke får plass i hovedutstillingen i Bodø. Bygget huser rundt 30 fly av forskjellige størrelser og aldre – fra Norges første fly, «Start», til Hercules 953 «Tor», som er det siste tilskuddet til samlingen. Flysamlingen på Gardermoen er vanligvis åpen for publikum, men holder stengt inntil videre på grunn av covid-19.

Luftforsvars­museets gjenstander

Luftforsvarsmuseets samling omfatter 107 fly og over 5000 større og mindre gjenstander fra militærflygningens historie.

Pil til høyre
flyhjelm_luftforsvarsmuseet01