Spitfire fra balkong

Luftforsvarsmuseet

Luftforsvarsmuseet i Bodø viser bakgrunnen og fremveksten av et luftforsvar i Norge. Den omfattende utstillingen inneholder blant annet 25 fly.

Luftforsvarsmuseet ligger i Bodø og er samlokalisert med Norsk Luftfartsmuseum. Utstillingen består av over 25 fly, kontroll og varslingsanlegg samt mange større gjenstander som luftvernkanoner, missilsystemer og flere radar- og peilesystemer.

I tillegg finnes det en mengde større og mindre gjenstander som forteller historien om militærflygningen fra de tidligste forsøk til dagens luftforsvar. Utstillingen viser samlinger fra ulike tidsepoker og tematiske områder og forsøker å vise bakgrunnen og fremveksten av et luftforsvar i Norge. 

Luftforsvarsmuseet har også ansvaret for et studiemagasin for militære fly og materiell på Gardemoen.

Åpningstider

Åpningstider Bodø

​​​Mandag til fredag: 10.00–16.00
Lørdag og søndag: 11.00–17.00.

Forsvarets flysamling Gardermoen er
stengt inntil videre på grunn av covid-19.

Priser ​

Voksen: 175,–
Barn: 90,-
Familie: 450,– (2 voksne med barn)
Honnør/student: 140,–

Ledsagere gratis med ledsagerbevis

Forsvarets flysamling på Gardermoen

I tillegg til Luftforsvarsmuseet har Forsvaret en samling med fly på Gardermoen. Dette er museets lagermagasin for fly som ikke får plass i hovedutstillingen i Bodø. Bygget huser rundt 30 fly av forskjellige størrelser og aldre – fra Norges første fly, «Start», til Hercules 953 «Tor», som er det siste tilskuddet til samlingen. Flysamlingen på Gardermoen er vanligvis åpen for publikum, men holder stengt inntil videre på grunn av covid-19.

Luftforsvars­museets gjenstander

Luftforsvarsmuseets samling omfatter 107 fly og over 5000 større og mindre gjenstander fra militærflygningens historie.

Pil til høyre
flyhjelm_luftforsvarsmuseet01