Oscarsborg_museer_image005

Oscarsborg museer

Festningsmuseet er åpent fra kl. 10 til 17 hver dag. For å bestille omvisning, sender du en e-post til [email protected]

Etter fem minutter med fergen fra Drøbak, er du på Oscarsborg. Festningen er mest kjent for senkningen av Blücher 9. april 1940. Dette vakre og historiske stedet består av to små øyer bundet sammen av en bro. Her kan du besøke fem museer, de to mest kjente er Festningsmuseet og Torpedobatteriet. 

 • OMVISNING MED EGEN GUIDE HELE ÅRET

For å bestille egen guide, sender du en e-post til [email protected] . Alle omvisninger nå er 1, 5 t. og utendørs. Torpedobatteriet er dessverre stengt.

 • FESTNINGSMUSEET PASSER FOR ALLE

Besøk Festningsmuseet på egen hånd. Logg deg på med QR-koden og få en omvisning "på øret", via din egen telefon. Dette kan du blant annet se, høre og oppleve:

 • historien fra 1640, med byggingen og ombyggingen av Oscarsborg. 
 • alle kommandantene.
 • animasjonsfilmer om senkningen av Blücher og bombingen av Oscarsborg.
 • nazistenes okkupasjon av Oscarsborg fra 1940 til 1945.

 

 • MAT OG DRIKKE PÅ OSCARSBORG

Blir du sulten på Oscarsborg, kan du velge mellom å ta en matbit på hotellet eller rusle ned til Havnekroa. Det er også en kiosk like ved broen mellom de to små øyene, her får du kjøpt is og av og til pølser.

 • NYHET: Kjøp en suvenir!

Vi har åpnet en koselig, liten butikk i festningen. Her kan du blant annet finne:

 • interessant krigslitteratur
 • t-skjorter til minne om 9. april 1940
 • krus med bilder og tekst om kommandantene Birger Eriksen, Georg Stang, Olssön og Holtfodt
 • Deilige badekåper
 • flytevester
 • nøkkelringer som flyter

 

SE NÅR FERGEN GÅR

Fergen til Oscarsborg går fra Sundbrygga, som ligger ca. 800 meter nord for Drøbak sentrum. Se rutetidene .

Velkommen!

Slik kommer du til Oscarsborg

Åpningstider

-Oscarsborg festningsmuseum er åpent hver dag fra kl. 10 til 17.

-Museumsbutikken er åpen i helgene fra kl. 10 til 14.30 til og med søndag 26. september.

-Du  kan bestille egen guide hele året, send en e-post til [email protected]

-Fergen til Oscarsborg går fra tidlig morgen til sent på kveld, rutetidene finner du på oscarsborgfestning.no .

 

Besøksadresse:
Oscarsborg museer
Ferge fra Sundbrygga ved Husvikveien
1443 Drøbak

Postadresse:
Oscarsborg museer/ Oscarsborg festningsmuseum
Husvikveien, Sundbrygga
1443 Drøbak

E-post:
[email protected]

Telefon:
+47 488 67 500

 1. Ferge til Oscarsborg

  Båten Oscarsborg II seiler fra Drøbak og over til Oscarsborg festning / The boat Oscarsborg II is connection between Drøbak and Oscarsborg fortress

  Båten til Oscarsborg går fra Sundbrygga, som ligger ca 800 meter nord for Drøbak sentrum.

  Det er ingen forhåndsbestilling av plasser på  båten. Fergen bruker vel 5 minutter over Drøbaksundet. Båten går i skytteltrafikk ved behov. Klikk for rutetidene .

 2. Oscarsborg museerbestår av Festningsmuseet, Kystartillerimuseet, Ildledningsmuseet, Torpedobatteriet og Kanonparken.

  Festningsmuseet – ÅPENT fra og med 10. juni 2021

  Museet er interaktivt og dermed selvbetjent med smarttelefon og ørepropper for lyd. Det befinner seg i Hovedfortets indre bygning mot øst. Utstillingen viser blant annet utviklingen av Oscarsborg festning fra byggingen startet til i 1846, frem til hele anlegget sto ferdig i 1856. Museet viser også moderniseringsprosessen fra slutten av 1860-årene og frem til 1905, da festningen var på sitt største både i størrelse og betydning.

  Da den tyske krysseren «Blücher» ble senket i 1940, fremsto Oscarsborg som en ganske utdatert, gammel festning – forbigått av utviklingen i flysektoren og moderne artilleri. Dette, og mye annet historisk og spennende, kan du se mer om i museet.

  Det er fri adgang for alle året rundt, se åpningstider i egen ramme på forsiden vår.

  Kanonparken – UTENDØRS OG ALLTID ÅPEN

  Til Kystartillerimuseet hører også en kanonsamling ved Vestre Strandbatteri på Søndre Kaholmen. Kanonene i denne oppstillingen ble brukt av Kystartilleriet langs kysten av Norge fra 1945 til 1995.

  Hver kanon er skiltet med detaljinformasjon. Plassen er åpen, og det er fri adgang for alle, med eller uten guide.

  Kystartillerimuseet – dessverre stengt inntil videre

  Kystartillerimuseet befinner seg i Hovedfortets ytre bygning mot øst. Her vises utviklingen av kystforsvaret i Norge fra slutten av 1800-tallet og frem til 2002. Dette vises ved bruk av gjenstander, modeller, bilder og tekst som også forteller om aktuelle begivenheter, som for eksempel angrepet mot Norge 9. april 1940. Særlig er utviklingen av Kystartilleriet fra 1945 til 1995 viet mye oppmerksomhet.

  Adgang med en av våre guider. Omvisningen tar cirka 45 minutter. Pris for gruppe opptil 30 personer kr 1500,–.
   

  Ildledningsmuseet – dessverre stengt inntil videre

  Det nye Ildledningsmuseet åpnet offisielt i 2018. Det inneholder en unik samling av orografer og annet ildledningsmateriell som er brukt av Kystartilleriet opp gjennom årene. 

  Send gjerne en e-post til: [email protected] for bestille omvisning med en av våre guider.

  Omvisningen tar cirka 45 minutter, pris for gruppe opptil 30 personer kr 1500,–

  Torpedobatteriet – dessverre stengt inntil videre

  Torpedobatteriet befinner seg på Nordre Kaholmen, på østsiden. Det ble bygget fra 1898 til 1901. Det ble da utstyrt med ni torpedoer av typen Whitehead Mod. V d. Disse var drevet med trykkluft. To slike torpedoer traff den tunge krysseren «Blücher» om morgenen 9. april 1940.

  Du kommer bare inn i Torpedobatteriet med guide, og omvisningen her er en del av totimersturen som vi vanligvis tilbyr. Av hensyn til smittevern, er det ikke omvisninger i Torpedobatteriet nå, fordi det er vanskelig å få holdt tilstrekkelig avstand der inne.

   


 3. Du kan bestille omvisning på Oscarsborg hele året. Omvisningen er nå kun UTENDØRS og tar 1,5 t. Dere kan være opp til 30 personer i gruppen, omvisningen koster kr 2.500,-.

  For å bestille omvisning, sender du oss en e-post med følgende informasjon:

  • Ønsket dag, dato og tidspunkt for omvisningen
  • Ønsket type omvisning er 1,5 timer utendørs
  • Ønsket språk under guidingen, norsk, engelsk eller tysk
  • Antall personer i gruppen
  • Kontaktperson med mobilnummer. Denne må være med i gruppen
  • Fakturaadresse med eventuell merknad eller kontaktperson
  • Spesielle ønsker eller behov?

  Når vi har mottatt dette fra deg, oppretter vi en bestilling og sender bekreftelse på e-post til deg. Vi fakturerer etterskuddsvis.

  Bestillingen sender du hit:
  [email protected]

  Obs! Vi gjør oppmerksom på at på grunn av covid-19 og mulig behov for smittesporing, må kontaktpersonen i gruppen på forespørsel kunne fremskaffe en komplett liste med navn og telefonnummer til samtlige deltagere på omvisningen.

   

 4. Oscarsborg har et stort arkiv og vi strekker oss langt for å hjelpe deg med historiske eller personlige spørsmål.

  Send oss en e-post med en kortfattet forklaring på hva du ønsker hjelp med. Har du navn, datoer, årstall eller annet som kan hjelpe oss i søket, er det fint om du skriver det i e-posten.

  Du får alltid en bekreftelse på at e-posten din er mottatt, og vi forsøker å finne svare på spørsmålet ditt så fort som mulig, senest innen 14 virkedager.

  Epost: [email protected]

   
 5. Hvor går båten fra?

  Fergen til Oscarsborg går fra Sundbrygga. Den ligger ca. 800 m nord for Drøbak sentrum. Du kjører ned til sentrum og holder til høyre der veien deler seg. Deretter kjører du rett frem, langs med vannet, Sundbrygga ligger rett etter et langt, rødt plankegjerde på venstre side. Det går også båt fra Oslo, vennligst se mer informasjon om den på ruter.no

  Hvor kan vi parkere bilen?

  Det er en parkering som ligger til Husvikveien, legg inn nr. 27 i GPS-en, det er adressen til huset som ligger ved innkjøringen til p-plassen. Du kan også parkere på Sagajordet, da kan du legge inn Sagaveien 2 i GPS-en. Det er adressen til det nærmeste huset, du ser parkeringsplassen når du er kommet dit. Parkerer du på sistnevnte plass, går du mellom husene, så til venstre i ca. 50 meter, da har du trapper og en bratt liten vei som fører deg ned til Husvikveien. Kryss så veien skrått til venstre og du ser Sundbrygga.

  Er det omvisninger hver dag?

  Om sommeren har vi omvisninger i åpen gruppe, uten forhåndsbestilling, den siste av disse omvisningene var 22. august. Resten av året må du bestille egen guide til din gruppe, se informasjon om dette under "Slik bestiller du guide". Det er kun EN omvisning for tiden, den tar 1,5 t. og er bare UTENDØRS.

  Er museene åpne?

  Oscarsborg festningsmuseum er åpent fra kl. 10 til 17 hver dag. Vi anmoder om god avstand og at øvrige regler for smittevern overholdes. 

  Kan jeg bestille egen guide?

  Ja, du kan bestille egen guide. Send oss en mail: [email protected] . Vi må vite dato, tidspunkt, språk, antall (maks 30 pr. gruppe), kontaktperson m. tlf.nr. og fakturaadresse.

  Kan vi spise medbrakt mat på Oscarsborg?

  Ja, du kan ha med egen mat, men ikke grille. Forøvrig er det to spisesteder og en sommerkiosk på Oscarsborg.

  Kan vi ha med barna til Oscarsborg?

  Absolutt, Oscarsborg er et eventyrrike for barna. De kan løpe rundt på åpne sletter, se spennende kanoner og bade på flere strender. Festningsmuseet passer også godt for barn.

  Kan jeg ha med hunden min til Oscarsborg?

  Hunder er hjertelig velkomne, men vi setter pris på at du holder den/dem i bånd. Om sommeren setter de gjerne ut en vannskål på Havnekroa når du kommer med hund, og hunden kan ligge ved bordet ditt ute på terrassen mens du spiser.

  Når er Festningsmuseet åpent?

  Museet er åpent fra kl. 10 til 17 hver dag. Husk å logge deg på med telefonen din for å få en omvisning på egen hånd, "på øret", vi setter pris på at du har med deg ørepropper.

  Er det åpent i Torpedobatteriet?

  Nei, Torpedobatteriet er stengt inntil videre på grunn av pandemien.

  Har du flere spørsmål?

  Send mail til [email protected], så får du svar. Kontoret er ikke betjent etter kl. 13 på fredager og i helgene.