Oscarsborg_museer_image005

Oscarsborg

Velkommen til Oscarsborg! Fergen går i halvtimes rute fra Sundbrygga i Drøbak (se Ruter for ferge fra Oslo). Festningsmuseet er åpent fra kl. 10 til 17 hver dag. Omvisning i gruppe uten forhåndsbestilling fra kl. 13.30-15 hver dag. Kjøp billett i Festningsbutikken. Velkommen!

ET VAKKERT OG SPENNENDE STED

Etter en fem minutters båttur fra Drøbak, er du på Oscarsborg. Festningen er mest kjent for senkningen av Blücher 9. april 1940. Dette vakre og historiske stedet består av to små øyer bundet sammen av en bro. Her kan du besøke fem museer, der de to mest kjente er Festningsmuseet og Torpedobatteriet. Pga pandemien er Torpedobatteriet inntil videre dessverre stengt og alle omvisninger foregår kun utendørs.

FESTNINGSMUSEET PASSER FOR ALLE

Besøk Festningsmuseet på egen hånd. Logg deg på med QR-koden og få en omvisning "på øret", via din egen telefon. Følg historien fra 1640, med byggingen og ombyggingen av Oscarsborg. Se alle kommandantene. Opplev animasjonene som viser senkningen av Blücher og den påfølgende bombingen av Oscarsborg. Ta også turen inn i det spennende rommet som viser nazistenes okkupasjon av Oscarsborg fra 1940 til 1945.

TO SPISESTEDER OG KIOSK

Blir du sulten på Oscarsborg, kan du velge mellom å ta en matbit på hotellet eller rusle ned til Havnekroa. Det er også en kiosk like ved broen mellom de to små øyene, her får du kjøpt is og av og til pølser.

NYHET!

Vi har gleden av å fortelle at vi har åpnet en koselig, liten butikk i festningen. Her kan du finne suvenirer i mange prisklasser, interessante bøker, t-skjorter, flytevester, nøkkelringer og mer. Hvis du vil ha med deg et litt staselig minne, anbefaler vi at du kjøper med deg krus-serien med "de fire store": kommandantene Stang, Olssön. Holtfodt og Eriksen. T-skjorten med teksten "9. april 1940, datoen vi aldri glemmer" er også et verdig minne, laget i dyp respekt for alle som ofret livet i kampen.

OMVISNING I ÅPEN GRUPPE

Bli med på omvisning i gruppe med andre. Kun kr 100,- pr. person, barn under 12 år går gratis. Billetter kjøper du i Festningsbutikken, som du finner i selve festningen, rett ved inngangen til Oscarsborg festningsmuseum. Omvisningen er utendørs og fra kl. 13.30 til 15.00, to grupper hver dag, maks 30 personer i gruppen. 

Ønsker du å bestille din egen guide, gjelder andre priser. Send oss gjerne en e-post for forespørsel: [email protected]

 

Velkommen til Oscarsborg!

Slik kommer du til Oscarsborg

Åpningstider

-Oscarsborg festningsmuseum er åpent hver dag fra kl. 10 til 17.

-Museumsbutikken er åpen hver dag fra kl. 9.30 til 14.30.

-Omvisning i åpen gruppe utendørs fra kl. 13.30 til 15.00. Ingen forhåndspåmelding eller reservasjon av billetter, en gruppe hver dag, 30 personer i gruppen.

-For å bestille egen guide, sender du en e-post til [email protected]

-Kystgeitkommandoen er på plass og klare for kos og klapp.

-Fergen til Oscarsborg går fra tidlig morgen til sent på kveld, rutetidene finner du på oscarsborg.no .

 

Besøksadresse:
Oscarsborg museer
Ferge fra Sundbrygga ved Husvikveien
1443 Drøbak

Postadresse:
Oscarsborg museer
Husvikveien
Sundbrygga 1443 Drøbak

E-post:
[email protected]

Telefon:
+47 488 67 500

 1. Ferge til Oscarsborg

  Båten Oscarsborg II seiler fra Drøbak og over til Oscarsborg festning / The boat Oscarsborg II is connection between Drøbak and Oscarsborg fortress

  Båten til Oscarsborg går fra Sundbrygga (cirka 800 meter nord for Drøbak sentrum).

  Det er ingen forhåndsbestilling av plasser på ordinære ruter. Fergen fra Sundbrygga bruker 5 minutter over Drøbaksundet. Båten går i skytteltrafikk herfra ved behov. Klikk for rutetidene .

 2. Oscarsborg museerbestår av Festningsmuseet, Kystartillerimuseet, Ildledningsmuseet, Torpedobatteriet og Kanonparken.

  Festningsmuseet – ÅPENT fra og med 10. juni 2021

  Museet er interaktivt og dermed selvbetjent med smarttelefon og ørepropper for lyd. Det befinner seg i Hovedfortets indre bygning mot øst. Utstillingen viser blant annet utviklingen av Oscarsborg festning fra byggingen startet til i 1846, frem til hele anlegget sto ferdig i 1856. Museet viser også moderniseringsprosessen fra slutten av 1860-årene og frem til 1905, da festningen var på sitt største både i størrelse og betydning.

  Da den tyske krysseren «Blücher» ble senket i 1940, fremsto Oscarsborg som en ganske utdatert, gammel festning – forbigått av utviklingen i flysektoren og moderne artilleri. Dette, og mye annet historisk og spennende, kan du se mer om i museet.

  Det er fri adgang for alle året rundt, se åpningstider i egen ramme på forsiden vår.

  Kanonparken – UTENDØRS OG ALLTID ÅPEN

  Til Kystartillerimuseet hører også en kanonsamling ved Vestre Strandbatteri på Søndre Kaholmen. Kanonene i denne oppstillingen ble brukt av Kystartilleriet langs kysten av Norge fra 1945 til 1995.

  Hver kanon er skiltet med detaljinformasjon. Plassen er åpen, og det er fri adgang for alle, med eller uten guide.

  Kystartillerimuseet – dessverre stengt inntil videre

  Kystartillerimuseet befinner seg i Hovedfortets ytre bygning mot øst. Her vises utviklingen av kystforsvaret i Norge fra slutten av 1800-tallet og frem til 2002. Dette vises ved bruk av gjenstander, modeller, bilder og tekst som også forteller om aktuelle begivenheter, som for eksempel angrepet mot Norge 9. april 1940. Særlig er utviklingen av Kystartilleriet fra 1945 til 1995 viet mye oppmerksomhet.

  Adgang med en av våre guider. Omvisningen tar cirka 45 minutter. Pris for gruppe opptil 30 personer kr 1500,–.
   

  Ildledningsmuseet – dessverre stengt inntil videre

  Det nye Ildledningsmuseet åpnet offisielt i 2018. Det inneholder en unik samling av orografer og annet ildledningsmateriell som er brukt av Kystartilleriet opp gjennom årene. 

  Send gjerne en e-post til: [email protected] for bestille omvisning med en av våre guider.

  Omvisningen tar cirka 45 minutter, pris for gruppe opptil 30 personer kr 1500,–

  Torpedobatteriet – dessverre stengt inntil videre

  Torpedobatteriet befinner seg på Nordre Kaholmen, på østsiden. Det ble bygget fra 1898 til 1901. Det ble da utstyrt med ni torpedoer av typen Whitehead Mod. V d. Disse var drevet med trykkluft. To slike torpedoer traff den tunge krysseren «Blücher» om morgenen 9. april 1940.

  Du kommer bare inn i Torpedobatteriet med guide, og omvisningen her er en del av totimersturen som vi vanligvis tilbyr. Av hensyn til smittevern, er det ikke omvisninger i Torpedobatteriet nå, fordi det er vanskelig å få holdt tilstrekkelig avstand der inne.

   

 3. Endelig kan vi igjen tilby guidet omvisning på Oscarsborg!

  Fra og med 10. juni kan du besøke Oscarsborg og få omvisning med din egen guide. Omvisningen er kun UTENDØRS og tar 1,5 t. Dere kan være opp til 30 personer i gruppen, og omvisningen koster kr 2.500,-.

  For å bestille omvisning, sender du oss en e-post med følgende informasjon:

  • Ønsket dag, dato og tidspunkt for omvisningen
  • Ønsket type omvisning er 1,5 timer utendørs
  • Ønsket språk under guidingen, norsk, engelsk eller tysk
  • Antall personer i gruppen
  • Kontaktperson med mobilnummer. Denne må være med i gruppen
  • Fakturaadresse med eventuell merknad eller kontaktperson
  • Spesielle ønsker eller behov?

  Når vi har mottatt dette fra deg, oppretter vi en bestilling og sender bekreftelse på e-post til deg. Vi fakturerer etterskuddsvis.

  Bestillingen sender du hit:
  [email protected]

  Obs! Vi gjør oppmerksom på at på grunn av covid-19 og mulig behov for smittesporing, må kontaktpersonen i gruppen på forespørsel kunne fremskaffe en komplett liste med navn og telefonnummer til samtlige deltagere på omvisningen.

   

 4. Oscarsborg har et stort arkiv og vi strekker oss langt for å hjelpe deg med historiske eller personlige spørsmål.

  Send oss en e-post med en kortfattet forklaring på hva du ønsker hjelp med. Har du navn, datoer, årstall eller annet som kan hjelpe oss i søket, er det fint om du skriver det i e-posten.

  Du får alltid en bekreftelse på at e-posten din er mottatt, og vi forsøker å finne svare på spørsmålet ditt så fort som mulig, senest innen 14 virkedager.

  Epost: [email protected]