perkusjon

Gave eller donasjoner til Forsvarets museer

Vi ønsker henvendelser, potensielle gaver og donasjoner velkommen. Vi bruker en evalueringsprosess for å avgjøre om vi kan ta imot objektet og om det tilfører samlingene våre noe positivt.

Hva du trenger å vite når du donerer gjenstander til museene

Alle spørsmål rundt gave eller donasjon kan sendes til post.fmu@mil.no
 

Hvis du vil donere til samlingene våre

Vi tar vanligvis ikke inn gjenstander som representerer en potensiell fare. Fare er alt som kan utgjøre en risiko for helse, besøkende eller resten av samlingen. Fare inkluderer gjenstander som inneholder asbest, eksplosivt, brennbart, giftig, potensielt kreftfremkallende eller radioaktivt materiale.

Vi godtar ikke gjenstander som utgjør en trussel mot vår eksisterende samling (f.eks. gjenstander som inneholder skadedyrsangrep).

Vi har begrenset lagringsplass, så store gjenstander eller samlinger som kan skape lagringsproblemer, blir vurdert før de godtas.

Vi har begrensede ressurser for å gjenopprette komplekse gjenstander som krever dyr behandling, disse blir nøye evaluert før vi tar dem inn

Vi kan ikke garantere at gjenstanden vil stilles ut permanent, men gjenstander kan sees etter avtale hvis de ikke er stilt ut.
 

Å bringe gjenstander til museet

  • Gjenstander skal bare bringes til museet etter avtale.
  • Ikke send materiale gjennom innlegget med mindre dette er avtalt med kuratoren vår.
  • Når du bestiller en avtale for oss om å se gjenstander, må du bare ta med deg gjenstandene du allerede har diskutert, og ingen ekstra ting.
  • Vi kan ikke gi råd om varer som er til salgs eller gi verdivurderinger. Vi kan heller ikke autentisere objekter.
     

Gjenstander levert uten avtale

Gjenstander levert uten avtale godtas ikke.

Forsvarets museers Samlings- og dokumentasjonsavdeling vil gjøre alt vi kan for å kontakte giverne av eventuelle uønskede tilbud. Hvis gjenstanden(e) ikke hentet etter tre måneder, eller hvis det ikke er noen kontaktinformasjon, vil absolutt eierskap overføres til Forsvaret og dets forvaltere for disponering eller avhending.
 

Gaver med heftelser

Forsvarets museer ønsker ikke å motta gaver som har forpliktelser knyttet til seg. Vi må ta langsiktige vurderinger av museale behov. For eksempel kan vi ikke akseptere gaver med føringer på at de må stilles ut i fremtiden. Årsakene er blant annet at:

  • Museet har bare kapasitet til å stille ut en mindre del av samlingen om gangen.
  • Bevaringsmessig er noen typer gjenstander, for eksempel papir, tekstil og medaljebånd sårbare når de eksponeres for lys. De vil derfor ødelegges hvis de utsettes for lys over lengre perioder.
  • Museene samler også gjenstander, for eksempel bøker og dokumenter som er verdifulle for forskning, men som ikke er i god nok stand eller av offentlig interesse i den grad at de kan utstilles.
  • Museene vil fornye utstillingen på periodisk basis og ønsker derfor å ha frihet til å bytte ut gjenstander i utstillingene ved behov.