akershus-slottskirke-foto-mette-haugland-011

Akershus slottskirke

Som Forsvarets hovedkirke er slottskirken på Akershus festning en av Oslos juveler med stor kulturhistorisk betydning.

Akershus slottskirke er en av Oslos eldste kirker. Det har etter all sannsynlighet vært kirke eller kapell på festningen siden Håkon V Magnussons tid på begynnelsen av 1300-tallet. Kirken regnes av mange musikere som et av Oslos beste rom for kammermusikk, og med sin intimitet får publikum og utøvere nær kontakt.

Deler av første etasje på Akershus slott ble innredet som kirke etter en brann i 1527. Kirken ble ominnredet under Kristian IV frem mot 1630-årene.

Akershus slottkirke har vært gjennom flere omfattende restaureringer gjennom tidene, ikke minst under Holger Sinding-Larsen i 1911–1916 og under Arnstein Arneberg frem mot 1956, da kirken fikk sitt nåværende utseende.

  1. Garnisonsprest Trygve Tyreid
    For utleie til konserter: Driftsleder for Akershus slott Flemming Nielsen

    Andre personer tilknyttet Akershus slottskirke:

I dag brukes kirken som Forsvarets hovedkirke, med jevnlige gudstjenester, dåp, konserter, vielser og seremonier for Forsvaret. Se Gudstjenestelisten og Slottskirkens side på Facebook.

Arrangementene i slottskirken er åpne for alle, men for å kunne ha dåp eller gifte seg der, må én av dåpsbarnets foreldre eller én av de to som skal gifte seg ha en direkte tilknytning til Forsvaret. Kriteriene for tilknytning kan fås ved henvendelse til garnisonspresten (se kontaktinfo lengre ned på siden). 

Aktivitetene i Slottskirken drives av Forsvarets tros- og livssynskorps som er en del av Forsvarets fellestjenester.

Grunnet bygging av nytt orgel, vil kirken være stengt for all aktivitet i perioden 1. mars til 31. juli 2024.

Åpningstider

Åpningstider for Akershus slott:

  • 1.mai - 31. august: alle dager kl 10.00 - 16.00
  • 1.september - 30.april: lørdag og søndag kl 12.00 - 17.00