20101124sls034
Velkommen til

Forsvarsmuseet

Åpningstider
Mai – august: 10.00 - 17.00
September – april: 10.00 – 16.00

Avvikende åpningstider
17. mai 2023: stengt

Kafé 
Alle dager 11.00 – 15.00

Bibliotek
Se informasjon lenger ned på siden
 

Kontakt oss

E-post
[email protected]

Telefon
23093582

Forsvarsmuseets bibliotek
[email protected]
40021384

 

Besøk oss

kart-akershus-festning-3d.png
 

Besøk oss her (kart)

Skoleomvisning på Forsvarsmuseet

Bestill i god tid før besøket.

Bestillingen må inneholde følgende informasjon: 

 • Skolens navn
 • Kontaktperson (navn, telefonnummer og e-postadresse)
 • Tema for omvisningen
 • Klassetrinn
 • Antall personer i gruppen / gruppene
 • Dato og klokkeslett

Bestilling og eventuelle spørsmål sendes til e-post: [email protected]

Vi tilrettelegger gjerne

Gi oss gjerne beskjed på forhånd hvis gruppen har behov for spesiell tilrettelegging.

Varighet

Omvisningene varer omtrent i én time. 

Pris for omvisning

Omvisning koster kr. 750,- i museets åpningstid på hverdager. Maks 30 elever per
omvisning.

Betaling

Alle omvisninger betales ved fremmøte, kontant eller med kort. Kvittering gis fra vårt kassasystem.  

Oppmøte

Læreren går innom i resepsjonen ved ankomst for å registrere at gruppen er kommet, og for evt. å foreta betaling for omvisningen. Omviser møter gruppen i resepsjonsområdet. 

Matpause 

Museet har satt av et stort område i museets første etasje hvor elevene kan spise medbrakt mat. Det er mulig å kjøpe mat og drikke i museumskafeen fra kl. 11.00 til 15.00. 

Toalett

Toaletter finner dere i museets første etasje. Handicaptoalett finnes også i første etasje. Spør i resepsjonen.

Slik finner du frem 

Forsvarsmuseet befinner seg i en stor mursteinsbygning på nedre festningsområde.
Besøksadresse: Forsvarsmuseet bygning 62, Akershus festning. 

Buss / trikk til Kvadraturen, tog til Jernbanetorget / Nationaltheatret eller bane til Stortinget / Nationaltheatret. 

Temaer for omvisning

Forsvarsmuseet skal med sin formidling skape undring, interesse og engasjement for historie, og spesielt krigs- og forsvarshistorie. Sammen ser vi på hva gjenstander og bilder kan fortelle. Dialog er en viktig målsetning, og ofte skapes en god læringssituasjon når elevene aktivt bidrar i omvisningen med spørsmål. Temaene kan tilpasses, settes sammen og nye temaer kan lages spesielt. Ta kontakt, så kan vi sammen se på hvordan vi kan legge opp omvisningen for dere. 

 • Norge i dansketiden ca. 1400 – 1814 – et aktivt opplegg for grunnskolen 

Et tilbud til barnehager, SFO / AKS og for barneskolen. Etter en innledning bruker elevene tid på let og finn-oppgaver i tilknytning til utvalgte gjenstander. Deretter vil omviser se på gjenstandene med elevene. Opplegget tilpasses alder på elevene.

 • Norge i dansketiden ca. 1400 – 1814 – for ca. 5. – 7. trinn / videregående

Om moderniseringen av statsmakten og militærvesenet fra senmiddelalderen til 1814. Viktige temaer er krigene om makten i Norden, vanlige straffemetoder og festningsbyen Christiania. Napoleonskrigen og Grunnloven kan tas opp.

 • Fra krig til union med Sverige 1807 – 1905 – for ca. 8 trinn / videregående

Vi begynner med krigene 1807-14, Grunnloven og det nye Norge. Deretter følger vi teknologi og samfunn, samt forsvars- og utenrikspolitikk fram til 1905. Vi ser til slutt film om mobiliseringen og hendelsene i 1905, sett gjennom en vanlig soldats øyne.

 • Kampene i Norge 1940 – Norges vei inn i andre verdenskrig

Fra angrepet 9. april til kapitulasjonen 9. juni 1940. Vi ser hvordan 62 dager med krig på norsk jord skapte kaos og redsel, hjemløse og flyktninger, undertrykkelse og diktatur – men også gryende motstand og fornyet tro på demokratiets spilleregler.

 • Krigskorset – Norges høyeste utmerkelse

Gjenstander og filmer gir personlige møter med mottakere av krigskorset fra andre verdenskrig og senere år. Hva har de gjort og hvorfor? Elevene får lete frem informasjon på skjermer om enkelte gjenstander, og fortelle de andre om det de har funnet. 

 • Konvoiene og sjøkrigen 1939 – 1945

Handelsflåten var av avgjørende betydning for krigsutfallet. Hvem var sjøfolkene, hva opplevde de og hvordan gikk det med dem? Vi ser også på konvoier, livet om bord i en tysk ubåt og den allierte krigen mot ubåtene.

 • Kald krig 1945 – 1990 – I atombombens skygge

Etter 1945 oppsto en ny konflikt mellom stormaktene – mellom øst og vest. Vi ser på Norges vei inn i NATO, frykten for atomkrig, opprustning, forholdet til Sovjetunionen, etterretningstjenesten samt total- og masseforsvaret.

 • INTOPS – Norske soldater i internasjonale operasjoner fra 1945 til i dag

100 operasjoner med over 100 000 norske kvinner og menn. Hva gikk operasjonene ut på, hvorfor ble Norge med på dem og hvorfor meldte folk seg til denne tjenesten? Utstillingen passer fint sammen med et besøk i kald krig-utstillingen.
 

Gruppeomvisning

Private grupper, bedrifter, foreninger og lignende kan bestille omvisning på Forsvarsmuseet. Bestill i god tid før besøket.

Bestilling av omvisning, eller eventuelle spørsmål, sendes e-post til [email protected]

Gruppen kan velge å få en generell omvisning i museet, eller velge ett eller flere temaer fra oversikten under "Skoleomvisning" i menyen. 

Omvisningene varer omtrent i én time. 

Pris

For inntil 30 deltagere pr gruppe: 

 • I museets åpningstid: Kr 1750,-
 • Utenfor museets åpningstid: Kr 3750,-

Omvisninger betales ved fremmøte, kontant eller med kort. 

Billetter og priser

Ordinær: 100,-
Honnør/student: 60,-
Barn: 40,- (0–6 år: gratis)
Familie: (2+4): 250,-

Grupper minimum 10 personer: 60,- (per person)

Militære / venneforening: 0,-

Med OsloPass: 0,-

Forsvarsmuseet er Forsvarets hovedmuseum og har holdt til i en gammel arsenalbygning på Akershus festning siden 1860. Utstillingene viser historien til det norske forsvaret, med vekt på tiden fra 1400-tallet og frem til våre dager.

Utstillingene gir et innblikk i Forsvarets utvikling og viser hvordan militær tenkning og krigens virkelighet har vært nært knyttet til teknologisk, økonomisk og politisk utvikling.

Tematiske utstillinger og aktiviteter

Museet har flere tematiske utstillinger og formidler informasjon fra alle forsvarsgrener. Slik kan de besøkende på historisk grunnlag ta standpunkt i forsvarshistoriske spørsmål, og til Forsvarets rolle i dag.

Museet har mange aktiviteter i og rundt utstillingene, og årlig har vi tilbud for både for store og små: vår- og høstprogram med foredrag og omvisninger, sommerløype i utstillingen, juleverksted, vinterferiedag og kulturnatt.

 1. Søk i bibliotekets samling

  Åpningstider
  Drop-in besøk: onsdager i museets åpningstid

  Utover onsdager kan biblioteket og bibliotekets arbeidsplasser benyttes etter avtale. Ta kontakt på e-post. 

  Vi oppfordrer alle til å ta kontakt i forkant av besøk, da enkelte henvendelser vil kreve tid til å hente frem materiale fra magasin.

  Kontakt 
  E-post: [email protected]
  Telefon: 40021384

  Bruk og lån 
  Mye av materialet ved biblioteket kan kun benyttes på lesesalsplass i biblioteket. Vi låner ut nyere, generell litteratur.

  Eventuell avfotografering av materiale må skje med medbragt utstyr.

  Sentrale emner i samlingen

  • Norsk forsvars- og militærhistorie
  • Forsvarets kulturhistorie, organisasjon og virksomhet
  • Militær teknikk og militære gjenstander

  Mer informasjon om Forsvars- og militærhistorisk arkivmateriale

  Om biblioteket
  Forsvarsmuseets bibliotek ble opprettet som en del av Forsvarsmuseet i 1978 og er et spesialbibliotek som består av over 100 000 bind med utgivelser fra 1500-tallet til vår tid som dokumenterer Forsvarets virksomhet, historie og tradisjon. Bibliotek inneholder også en rekke spesialsamlinger av blant annet håndbøker, trykk, brosjyrer, kart, arkiver og lignende knyttet til militær virksomhet og historie.

 2. Forsvarsmuseet billedarkiv holder til i historiske lokaler på Akershus festning og har som hovedoppgave å formidle Forsvarets visuelle historie. Samtidig er det også et hovedmål å ivareta de fysiske bildene med tilhørende tekst, digitalisere og bevare disse fotominnene for fremtidig bruk og nytte. Forsvarsmuseets billedarkiv består hovedsakelig av svart/hvitt fotografier og tegninger.
   

  Svart/hvitt fotografier

  Arkivet inneholder anslagsvis 50-60.000 bilder, med hovedvekt på norsk historie, og da spesielt perioden rundt 2. verdenskrig, 1939-1945. Samlingen omfatter temaer som Little Norway, felttoget 1940, frigjøringen 1945 og norsk etterkrigsforsvar.
   

  Tegninger og bilder i storformat

  Arkivet omfatter om lag 2000 tegninger og kart. Noe av arkivmaterialet er fra1700-tallet og omfatter ellers uniformstegninger, kullbilder, festningskonstruksjoner, arkitekttegninger over eldre militære bygg. Videre finnes også approbasjonstegninger fra Carl XIV Johan (1818 – 1844) og konstruksjonstegninger for enkelte håndvåpen, ammunisjon og artilleri. En del av Andreas Hauges tegninger er også inkludert i billedarkivet. Samlingen består hovedsakelig av originaltegninger laget av Andreas Hauge til bokverket “Kampene i Norge 1940″ fra 1978.

  På Digitalt Museum finner du bilder av gjenstander samt fotografier og illustrasjoner som museet har digitalisert. Bla deg gjennom, eller søk etter bilder. 

Forsvars­museets utstillinger

Pil til høyre
arkiv_1998__1787_document

Forsvarsmuseets gjenstander

Pil til høyre
A0015840