margretedagene2301

Margretedagene

Vi kaster lys over dronningen som samlet Norden til ett rike.

For første gang ønsker vi velkommen til Margretedagene på Akershus festning. Fra 25. september til 1. oktober inviteres publikum til å dypdykke inn i historien om Dronning Margrete I, den mektige regenten som en gang forenet Norden under Kalmarunionen og den enorme rollen hun har spilt i vår nordiske historie. 

Kjernen i Margretedagene er en sikkerhetspolitisk konferanse i Ridehuset på Akershus festning, hvor vi samler fremtredende nordiske akademikere, forsvarspersoner og politikere til diskusjoner om historiske utviklingstrekk og dagsaktuelle problemstillinger.

I samarbeid med  Forsvarets fellestjenester, Stiftelsen Akershus festning for kunst og kultur og Foreningen Norden bidrar institutt for forsvarsstudier (IFS) til konferansen, Ny virkelighet for sikkerhet og forsvar i Norden.

Konferansen er åpen for alle mot påmelding.

 1. Mandag 25. september
  Kl. 18.00 - 19.00
  Ridehuset scene
  Foreningen Norden inviterer til foredrag om Statskupp og kidnapping: et innblikk i skandinavismens sensasjonelle hemmeligheter
  Gratis og åpen for alle.  

  Onsdag 27. september
  Kl. 19.00
  Ridehuset scene
  Lukket konsert for konferansedeltagere

  Torsdag 28. september
  Kl. 09.00 - 13.00
  Institutt for Forsvarsstudier (IFS) inviterer til konferansen «Ny virkelighet for sikkerhet og forsvar i Norden»
  Ridehuset scene
  Åpen for alle - påmelding

  Fredag 29. september
  Kl. 19.00
  Ridehuset scene
  Nordisk festaften med Forsvarets stabsmusikkorps 
  Åpent for alle - billetter i salg her.  

  Søndag 1. oktober
  Kl. 11.00
  Akershus Slottskirke
  Festgudstjenesten ved Forsvarets tros- og livssynskorps.
  Åpent for alle

Ved siden av konferansen vil besøkende få muligheten til å vandre gjennom en utstilling dedikert til Dronningens liv og arv. Her vil man kunne få innsikt i hennes bidrag til skandinavisk historie, de utfordringene hun møtte som leder og hennes tid på Akershus festning. 

På programmet står også festgudstjeneste og foredraget  "Statskupp og kidnapping: et innblikk i skandinavismens sensasjonelle hemmeligheter", som vil avsløre noen av de mest sjokkerende øyeblikkene i nordisk historie.

Og som kronen på verket inviterer Forsvarets stabsmusikkorps til "Nordisk festaften", en musikalsk reise som vil feire den rike kulturarven i Skandinavia.

 1. Margrete I Valdemarsdatter blir født i 1353 på Søborg slott i Danmark. Hun er dansk prinsesse frem til hun blir giftet bort til den norske kongen, Håkon VI Magnusson i 1363, bare 10 år gammel.

  Sammen bor de på Akershusborgen i Oslo, som vi i dag kjenner som Akershus festning.

  I 1370 føder hun sitt eneste kjente barn, Olav 4 Håkonsson.

  Margrete ble sett på som dronning av Danmark, selv om hun ikke offisielt titulerte seg slik, men benyttet tittelen «fullmektig frue og husbond, og hele Danmarks rikes formynder». Gjennom sitt ekteskap med Håkon VI var hun ikke-regjerende dronning av Norge fra 1363 til 1380, regjerende dronning av Norge fra 1388 til 1412 og regjerende dronning av Danmark fra 1375 til 1412.

 2. I 1397 forente Dronning Margrete rikene Danmark, Norge og Sverige – som den gang omfattet hele dagens Norden. Denne unionen kjenner vi som Kalmarunionen. I en usikker tid med både pest og militære trusler var dette en enestående bragd i middelalderens Europa, med mange paralleller til dagens verdenssituasjon.  

  Den nordiske dronningen var et politisk geni, med en visjon om et samlet og sterkt Norden. Hun ble Nordens mektigste i en tid der kvinner hadde lite de skulle ha sagt. Da hun kom til makten, innførte hun umiddelbart kvinnefred i Norden. Over 600 år etter sin død er hun fortsatt relevant og står igjen som en foregangskvinne.

Program

Foredrag med Foreningen Norden

Foreningen Norden åpner Margertedagene med foredrag i Ridehuset 25. september.

Pil til høyre
foreningennorden

Vår fru Dronning Margrete

Besøk utstillingen om Dronning Margrete i besøkssentret 25. september - 1. oktober.

Pil til høyre
Margrete4

Ny virkelighet for sikkerhet og forsvar i Norden

Sikkerhetspolitisk konferanse på Akershus festning 28. september 2023.

Pil til høyre
Margrete-dagene illustrasjon.png

Nordisk festaften

Forsvarets stabsmusikkorps med gjester inviterer til Nordisk festaften i Ridehuset 29. september.

Pil til høyre
nordiskfestaften23

Festgudstjeneste

Forsvarets tros- og livssynskorps ønsker velkommen til Akershus slottskirke og festgudstjeneste 1. oktober.

Pil til høyre
akershus-slottskirke-foto-mette-haugland-011

Margretedagene arrangeres av Forsvarets fellestjenester (Forsvarets museer, Forsvaret kommunikasjon, Forsvarets musikk), Stiftelsen Akershus Festning for Kunst og Kultur, Institutt for forsvarsstudier/Forsvarets høgskole og Foreningen Norden.