salutteringAK_KristianVerlovVikestadForsvaret

Saluttering på festningen

Alle festningene salutterer på frigjøringsdagen 8. mai, nasjonaldagen 17. mai og for Kongen og Dronningens fødselsdager. De øvrige tre saluttene, Kronprinsen og Kronprinsessens fødselsdager samt 7. juni, utføres ved festningene i de tre byene som har kongelig residens (Oslo, Bergen og Trondheim) og på vår nordligste festning, Vardøhus, på grunn av sin helt spesielle stilling. Det salutteres også ved offisielle kongebesøk og ved skifte av kommandant.

På ukedager salutteres det kl. 12 og på søndager salutteres det kl. 13.00. 

Forsvaret kan også saluttere ved spesielle anledninger, og disse saluttene avviker fra tidspunktene for ordinær salutt. Ta kontakt med Forsvaret for mer informasjon i slike tilfeller.

Kongelig saluttering

AF_sommer_foto_Vetle_Hallas_Forsvaret-kopi

 

  • 21. februar - H.M. Kong Haralds fødselsdag
  • 08. mai - Frigjøringsdagen for andre verdenskrig, 1945
  • 17. mai - Grunnslovsdagen (1814)
  • 07. juni - Unionsoppløsningen fra Sverige i 1905.
  • 04. juli - H.M. Dronning Sonjas fødselsdag
  • 20. juli - H.K.H. Kronprins Haakons fødselsdag
  • 19. august - H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marits fødselsdag

   

Saluttering steg for steg

Vanligvis er det tre kanoner i saluttbatteriet. Hver kanon har et mannskap på to personer, én som lader og én som avfyrer skudd. Mannskapet er fra festningens besetning eller fra heimevernet, og bærer tilhørende uniform.

Det skytes normalt 21 skudd

For viktige begivenheter i det kongelige hus gis dobbel kongesalutt, som er to ganger 21 skudd. Ved dødsfall i det kongelige hus gis sørgesalutt med 21 skudd. Hvorfor 21 skudd? Den gang man begynte å saluttere, hadde linjeskipene ofte tre rader med syv kanoner på hver side. De fyrte av én gang hver – altså 21 skudd.

Saluttenes tidsintervaller er fra fem sekunder til ett minutt

Det er 5 sekunder mellom skuddene i vanlig salutt og 30 sekunder mellom skuddene i sørgesalutt. I dobbel salutt er det ett minutts opphold mellom skuddene.

Saluttkommandøren roper «Ild!»

Saluttkommandøren er leder for saluttroppen og gir ordre om å avfyre skuddene. Han roper ut kanonenes nummer og “Ild!”. Ingen andre kommandoord skal brukes i denne sammenheng. Det skytes fra høyre mot vestre sett i skyteretningen.