Oscarsborg-Foto-web
Velkommen til

Oscarsborg museer

Oscarsborg festningsmuseum
Festningsmuseet er åpent  fra kl. 10.00 til 17.00 hver dag, bortsett fra off. høytidsdager. Gratis inngang. Husk å logge deg på med mobiltelefonen din.

The Fortress museum Opening hours from 10 am to 5 pm, closed on public holidays. Free entrance. Be sure to log onto the wifi-net with your cell phone.

...

Slik bestiller du omvisning

Du bestiller omvisning selv ved å klikke på firekanten nedenfor. Det er de tidspunktene som står der som er tilgjengelige. Når det står for eksempel "2 igjen", betyr det 2 GRUPPER igjen. Det kan være opptil 35 personer i en gruppe. Er dere flere enn 70, tar du kontakt med oss på mail: post@oscarsborgmuseer.no .

Møtepunkt ved guiding

Alle våre omvisninger starter på Helikopterplassen. Den ligger ca. 100 meter rett frem når du har gått av båten fra Drøbak, på gresset i enden av den store plassen.

...

HER BESTILLER DU OMVISNING

Informasjon om guidet omvisning

Morten guider på Østre, folk bakfra, aug 2019, gry (2).jpg

Autoriserte guider i uniform forteller deg den unike historien

Oscarsborg museer har 20 meget dyktige, autoriserte guider. Når du bestiller guide på nettsiden vår, kan du være trygg på at du får en av dem. Historien de formidler om hendelsene på Oscarsborg er sann, spennende og til enhver tid oppdatert med de seneste funnene som er gjort i arkivene. 

Du kan være med på omvisning med egen guide på Oscarsborg hele året. Dere kan være opptil 35 personer pr. gruppe, prisene gjelder for gruppen, ikke pr. person. Velg mellom:

 • 1,5 t., som er inklusive Oscarsborg festningsmuseum (kr 2.500,- pr. gruppe)
 • 2 t., som inkluderer både Festningsmuseet og Torpedobatteriet (kr 3.000,- pr. gruppe) 

Merk at det må være minst tre dager fra du bestiller til besøksdato.

MERK! Fra 19. juni til 13. august har vi gjort det rimeligere for familier, venner og andre i mindre grupper. Da kommer dere til Oscarsborg, kjøper billett samme dag, og går i gruppe med andre. Prisen er da kr 200,- pr. person, barn under 12 år går gratis.

 

OMVISNING BESTILLER DU HER!

Obs! Er dere flere enn 70 personer (altså tre grupper eller mer), bestiller du ved å sende en e-post til post@oscarsborgmuseer.no 

...

Guiding for skoleklasser

9. TRINN: Hendelsene på Oscarsborg har særlig relevans for pensum i 9. trinn, derfor får klasser på dette trinnet spesialpris. For kr 1.500,-  får niende trinn enten 1,5 t. omvisning i høysesong (1.4.-1.10.) eller 2 timers omvisning i lavsesong (1.10-1.4.). For å få rabatten må du bestille på e-post til oss: post@oscarsborgmuseer.no. Vi trenger å vite følgende:

 • Dato og klokkeslett
 • Ønsket type omvisning, 1.5 eller 2 t.
 • Språk under omvisningen
 • Antall i gruppen (maks 35 pr. gruppe)
 • Kontaktperson i gruppen med mobilnummer
 • Fakturaadresse
 • Spesielle behov

ANDRE KLASSETRINN:  Øvrige klassetrinn betaler veiledende priser og bestiller direkte via lenken på siden her. Man kan være maks 35 personer i hver gruppe, hvis alle skal se og høre godt det som blir formidlet.

...

Båten, Ulf Samer.JPG

Fergebilletter

Billetter til fergen kjøper du enten i automat på Sundbrygga, eller du tar kontakt med Bjørn Krane minst to uker før - for å få tilsendt faktura: bjorn.einar.krane@forsvarsbygg.no / tlf. 482 19 900.

Rutetabellen ser du her

Velkommen!
 

Fergetider

Fergen til Oscarsborg går fra Sundbrygga, som ligger ca. 800 meter nord for Drøbak sentrum.

Det er ingen forhåndsbestilling av plasser på båten. Fergen bruker vel 5 minutter over Drøbaksundet. Båten går i skytteltrafikk ved behov.

Se rutetidene for fergen

Mat og drikke

Blir du sulten på Oscarsborg, kan du velge mellom å ta en matbit på hotellet eller på Havnekroa. Ønsker du å bestille bord i forkant, tar du kontakt via e-post:

resepsjon@festningshotellene.no

post@havnekroa.no


Det er også en kiosk like ved broen mellom de to små øyene, her får du kjøpt is og, av og til, pølser.

Kontakt oss

E-post
post@oscarsborgmuseer.no

Telefon
+47 488 67 500

Facebook
Oscarsborg museer 

Instagram
@oscarsborgmuseer
 

Adresse

Besøksadresse
Oscarsborg museer
Ferge fra Sundbrygga ved Husvikveien
1443 Drøbak

Postadresse
Oscarsborg museer/ Oscarsborg festningsmuseum
Husvikveien, Sundbrygga
1443 Drøbak

Etter fem minutter med fergen fra Drøbak, er du på Oscarsborg. Festningen er mest kjent for senkningen av Blücher 9. april 1940. Dette vakre og historiske stedet består av to små øyer, som er bundet sammen av en bro. Her kan du besøke fem museer, de to mest kjente er Festningsmuseet og Torpedobatteriet. 

Festningsmuseet passer for alle

Festningsmuseet er en del av omvisningene våre. Men du kan også gjerne besøke det på egen hånd, foreløpig er det gratis inngang. Når du er der inne, kan du logge deg på med QR-koden og få en omvisning "på øret", via din egen telefon.

Dette kan du blant annet se, høre og oppleve i Festningsmuseet:

 • historien fra 1640, med byggingen og ombyggingen av Oscarsborg 
 • alle kommandantene
 • animasjonsfilmer om senkningen av Blücher og bombingen av Oscarsborg
 • nazistenes okkupasjon av Oscarsborg fra 1940 til 1945

Velkommen til Oscarsborg, stedet som regnes som Norges viktigste i moderne tid!

 1. Oscarsborg museer består av Festningsmuseet, Kystartillerimuseet, Ildledningsmuseet, Torpedobatteriet og Kanonparken.
   

  Festningsmuseet – åpent hver dag fra kl. 10 til 17

  Museet er selvbetjent, bruk din egen smarttelefon og ha med ørepropper. Du finner museet i Hovedfortets indre bygning mot øst. Utstillingen viser Oscarsborgs historie fra 1640.

  Du får blant annet se utviklingen av Oscarsborg festning fra byggingen startet i 1846, frem til hele anlegget sto ferdig i 1856. Museet viser også moderniseringsprosessen fra slutten av 1860-årene og frem til 1905, da festningen var på sitt største både i størrelse og betydning.

  Da den tyske krysseren «Blücher» ble senket i 1940, fremsto Oscarsborg som en ganske utdatert, gammel festning – forbigått av utviklingen i flysektoren og moderne artilleri. Dette, og mye annet historisk og spennende, kan du se mer om i museet.

  Det er inntil videre fri adgang for alle og åpent hele året.
   

  Kanonparken – UTENDØRS OG ALLTID ÅPEN

  Til Kystartillerimuseet hører også en kanonsamling ved Vestre Strandbatteri på Søndre Kaholmen. Kanonene i denne oppstillingen ble brukt av Kystartilleriet langs kysten av Norge fra 1945 til 1995.

  Hver kanon er skiltet med detaljinformasjon. Plassen er åpen, og det er fri adgang for alle, med eller uten guide.
   

  Kystartillerimuseet  - åpent hver dag fra kl. 10 - 17

  Kystartillerimuseet befinner seg i Hovedfortets ytre bygning mot øst. Her vises utviklingen av kystforsvaret i Norge fra slutten av 1800-tallet og frem til 2002. Du får se gjenstander, modeller, bilder og tekster, som forteller om aktuelle begivenheter, som for eksempel angrepet mot Norge 9. april 1940. Særlig er utviklingen av Kystartilleriet fra 1945 til 1995 viet mye oppmerksomhet.

  Ildledningsmuseet 

  Det nye Ildledningsmuseet åpnet offisielt i 2018. Det inneholder en unik samling av orografer og annet ildledningsmateriell som er brukt av Kystartilleriet opp gjennom årene. 

  Send gjerne en e-post til: post@oscarsborgmuseer.no for bestille omvisning med en av våre guider.

  Omvisningen tar cirka 45 minutter, pris for gruppe opptil 30 personer kr 1500,–
   

  Torpedobatteriet – åpent med guide 

  Torpedobatteriet befinner seg på Nordre Kaholmen, på østsiden. Det ble bygget fra 1898 til 1901. Det ble da utstyrt med ni torpedoer av typen Whitehead Mod. V d. Disse var drevet med trykkluft. To slike torpedoer traff den tunge krysseren «Blücher» om morgenen 9. april 1940.

  Torpedobatteriet var strengt hemmelig og stengt for publikum i mange år. Nå kan du komme inn, men kun med guide, som en del av omvisningen som tar 2 timer. 

 2. Oscarsborg har et stort arkiv og vi strekker oss langt for å hjelpe deg med historiske eller personlige spørsmål.

  Send oss en e-post med en kortfattet forklaring på hva du ønsker hjelp med. Har du navn, datoer, årstall eller annet som kan hjelpe oss i søket, er det fint om du skriver det i e-posten.

  Du får alltid en bekreftelse på at e-posten din er mottatt, og vi forsøker å finne svare på spørsmålet ditt så fort som mulig, senest innen 14 virkedager.

  Epostpost@oscarsborgmuseer.no

 3. Hvor går båten fra?

  Fergen til Oscarsborg går fra Sundbrygga. Den ligger ca. 800 m nord for Drøbak sentrum. Du kjører ned til sentrum og holder til høyre der veien deler seg. Deretter kjører du rett frem, langs med vannet, Sundbrygga ligger rett etter et langt, rødt plankegjerde på venstre side. Det går også båt fra Oslo, vennligst se mer informasjon om den på ruter.no

  Hvor kan vi parkere bilen?

  Det er en parkering som ligger til Husvikveien, legg inn nr. 27 i GPS-en, det er adressen til huset som ligger ved innkjøringen til p-plassen. Du kan også parkere på Sagajordet, da kan du legge inn Sagaveien 2 i GPS-en. Det er adressen til det nærmeste huset, du ser parkeringsplassen når du er kommet dit.

  Når du har parkert på sistnevnte plass, går du mellom husene, så til venstre i ca. 50 meter, da har du trapper på høyre side, og en bratt liten vei som fører deg ned til Husvikveien - Bentsebakken. Når du har gått ned den, krysser du veien skrått til venstre og du ser Sundbrygga.

  Er det omvisninger hver dag?

  Om sommeren har vi omvisninger i åpen gruppe. Resten av året må du bestille egen guide til din gruppe, se informasjon om dette under "Informasjon om guidet omvisning". 

  Er museene åpne?

  Oscarsborg festningsmuseum er åpent fra kl. 10 til 17 hver dag. Kanonparken er ute og alltid åpen. Torpedobatteriet er åpen med guide, som en del av omvisningen på 2 timer. Kystartillerimuseet er for tiden stengt. Ildlednings-museet er åpent for grupper med guide. Omvisninger der bestilles via mail, adressen er: post@oscarsborgmuseer.no

  Kan jeg bestille egen guide?

  Ja, du kan bestille egen guide. Bruk lenken som du finner på forsiden på denne siden hvis dere er under 70 personer. Er dere flere enn det, sender du en e-post til: post@oscarsborgmuseer.no

  Kan vi spise medbrakt mat på Oscarsborg?

  Ja, du kan ha med egen mat, men ikke grille. Forøvrig er det to spisesteder på øya.

  Kan vi ha med barna til Oscarsborg?

  Absolutt, Oscarsborg er et eventyrrike for barna. De kan løpe rundt på åpne sletter, se spennende kanoner og bade på flere strender. Festningsmuseet passer også godt for barn.

  Kan jeg ha med hunden min til Oscarsborg?

  Hunder er hjertelig velkomne, men vi setter pris på at du holder den/dem i bånd. Om sommeren setter de gjerne ut en vannskål på Havnekroa når du kommer med hund, og hunden kan ligge ved bordet ditt ute på terrassen mens du spiser.

  Når er Festningsmuseet åpent?

  Museet er åpent fra kl. 10 til 17 hver dag, fortsett fra offentlige høytidsdager. Husk å logge deg på med telefonen din i museet, for å få en omvisning på egen hånd, "på øret", vi setter pris på at du har med deg ørepropper.

  Er det åpent i Torpedobatteriet?

  Torpedobatteriet er en del av den lengste omvisningen, to timer.

  Oscarsborg er et sted med en utrolig spennende historie, blant annet var det jo her det skjedde 9. april 1940.

  Omvisning med en av våre guider er sterkt rabattert for skoleklasser på 9. trinn, øvrige klasser betaler veiledende priser.

  Det er populært å ta med barn og ungdom til oss. Elevene får en "dag i det fri", sammen med en god innføring i Oscarsborgs viktige rolle gjennom Norgeshistorien. Det er ikke mange som vet at festningens historie faktisk går helt tilbake til 1640-tallet. 

  Har du flere spørsmål?

  Send mail til post@oscarsborgmuseer.no, så får du svar. Kontoret er ikke betjent etter kl. 12 på fredager og stengt i helgene.