Oscarsborg_museer_image005

Oscarsborg museer

Stengt! I henhold til seneste anbefalinger og regler for smittevern, er Festningsmuseet stengt inntil nye anbefalinger kommer fra Regjeringen og FHI. Av samme grunn har vi heller ikke omvisninger for tiden. Men se gjerne interessante filmer på vår YouTube-kanal og følge oss på Facebook og Instagram.

Bestill omvisning og les mer om Oscarsborg

Etter fem minutter med fergen fra Drøbak, er du på Oscarsborg. Festningen er mest kjent for senkningen av Blücher 9. april 1940. Dette vakre og historiske stedet består av to små øyer bundet sammen av en bro. Her kan du besøke fem museer, de to mest kjente er Festningsmuseet og Torpedobatteriet. 

 

 • OMVISNING MED EGEN GUIDE HELE ÅRET

Du kan bestille omvisning med guide på Oscarsborg hele året. Velg mellom 1,5 t., som er inklusive Oscarsborg festningsmuseum og 2 t., som inkluderer både Festningsmuseet og Torpedobatteriet. 

Prisen er kr 2.500,- for 1,5 t. og kr 3.000,- for 2 t. Dere kan være opptil 35 personer i gruppen.

 • HER BESTILLER DU OMVISNING

Merk at det må være minst tre dager fra du bestiller til besøksdato. For å bestille egen guide, klikker du her: Bestille guide

Obs! Er dere flere enn 70 personer (altså to grupper), bestiller du ved å sende en e-post til [email protected] 

 

 • GUIDING FOR SKOLEKLASSER

Vi vil gjerne bidra til å øke elevenes forståelse for den norske samfunnshistorien. Og fordi hendelsene på Oscarsborg har særlig relevans for 9. trinn, får klasser på dette trinnet spesialpris. For 800 kroner kan disse få 1 times omvisning i høysesesong (1.4.-1.10.) eller 2 timers omvisning i lavsesong (1.10-1.4.).

Man kan være opptil 35 personer i hver gruppe, hvis alle skal se og høre godt det som blir formidlet.  Andre skoletrinn betaler veiledende priser minus  kr 300,- i rabatt. Veiledende priser: 1,5 t. omvisning kr 2.500,-/ 2 t. omvisning kr 3.000,-

Der "fryser du på ryggen ...

Torpedobatteriet var lenge hemmelig og avstengt for publikum. Nå er det en del av 2-timersturen. Guiden forteller historien om torpedoene som senket Blücher 9. april 1940 mens du står AKKURAT DER DET SKJEDDE!

Slik bestiller du

For å bestille omvisning for skoleelever, bestiller du via denne e-posten.

NB! Vi følger til enhver tid myndighetenes anbefalinger og regler om smittevern, og tar forbehold om at vi i perioder under koronapandemien derfor må holde stengt.

 

 • FESTNINGSMUSEET PASSER FOR ALLE

Besøk gjerne Festningsmuseet på egen hånd. Logg deg på med QR-koden og få en omvisning "på øret", via din egen telefon. Dette kan du blant annet se, høre og oppleve:

 • historien fra 1640, med byggingen og ombyggingen av Oscarsborg. 
 • alle kommandantene.
 • animasjonsfilmer om senkningen av Blücher og bombingen av Oscarsborg.
 • nazistenes okkupasjon av Oscarsborg fra 1940 til 1945.

 

 • MAT OG DRIKKE PÅ OSCARSBORG

Blir du sulten på Oscarsborg, kan du velge mellom å ta en matbit på hotellet eller rusle ned til Havnekroa. Det er også en kiosk like ved broen mellom de to små øyene, her får du kjøpt is og av og til pølser.

 

 • SE NÅR FERGEN GÅR

Fergen til Oscarsborg går fra Sundbrygga, som ligger ca. 800 meter nord for Drøbak sentrum. Se rutetidene .

Velkommen!

Slik kommer du til Oscarsborg

Åpningstider

-Oscarsborg festningsmuseum er åpent hver dag fra kl. 10 til 17.

-Festningsbutikken er åpen i helgene fra kl. 10 til 14.30 til og med søndag 26. september.

Når du skal bestille guide

-Du  kan bestille egen guide hele året, send en e-post til [email protected] , med følgende informasjon:

-Ønsket dato og klokkeslett

-Type omvisning og antall personer som skal være med

-Omvisning på norsk, tysk eller engelsk

-Kontaktperson med mobilnummer

-Fakturaadresse?

Fergen og rutetider

-Fergen til Oscarsborg går fra tidlig morgen til sent på kveld, rutetidene finner du på oscarsborgfestning.no .

 

Besøksadresse:
Oscarsborg museer
Ferge fra Sundbrygga ved Husvikveien
1443 Drøbak

Postadresse:
Oscarsborg museer/ Oscarsborg festningsmuseum
Husvikveien, Sundbrygga
1443 Drøbak

E-post:
[email protected]

Telefon:
+47 488 67 500

 1. Ferge til Oscarsborg

  Båten Oscarsborg II seiler fra Drøbak og over til Oscarsborg festning / The boat Oscarsborg II is connection between Drøbak and Oscarsborg fortress

  Båten til Oscarsborg går fra Sundbrygga, som ligger ca 800 meter nord for Drøbak sentrum.

  Det er ingen forhåndsbestilling av plasser på  båten. Fergen bruker vel 5 minutter over Drøbaksundet. Båten går i skytteltrafikk ved behov. Klikk for rutetidene .

 2. Oscarsborg museerbestår av Festningsmuseet, Kystartillerimuseet, Ildledningsmuseet, Torpedobatteriet og Kanonparken.

  Festningsmuseet – åpent hver dag fra kl. 10 til 17

  Museet er selvbetjent, bruk din egen smarttelefon og ha med ørepropper. Du finner museet i Hovedfortets indre bygning mot øst. Utstillingen viser Oscarsborgs historie fra 1640.

  Du får blant annet se utviklingen av Oscarsborg festning fra byggingen startet i 1846, frem til hele anlegget sto ferdig i 1856. Museet viser også moderniseringsprosessen fra slutten av 1860-årene og frem til 1905, da festningen var på sitt største både i størrelse og betydning.

  Da den tyske krysseren «Blücher» ble senket i 1940, fremsto Oscarsborg som en ganske utdatert, gammel festning – forbigått av utviklingen i flysektoren og moderne artilleri. Dette, og mye annet historisk og spennende, kan du se mer om i museet.

  Det er inntil videre fri adgang for alle og åpent hele året.

  Kanonparken – UTENDØRS OG ALLTID ÅPEN

  Til Kystartillerimuseet hører også en kanonsamling ved Vestre Strandbatteri på Søndre Kaholmen. Kanonene i denne oppstillingen ble brukt av Kystartilleriet langs kysten av Norge fra 1945 til 1995.

  Hver kanon er skiltet med detaljinformasjon. Plassen er åpen, og det er fri adgang for alle, med eller uten guide.

  Kystartillerimuseet – åpner snart!

  Kystartillerimuseet befinner seg i Hovedfortets ytre bygning mot øst. Her vises utviklingen av kystforsvaret i Norge fra slutten av 1800-tallet og frem til 2002. Du får se gjenstander, modeller, bilder og tekster, som forteller om aktuelle begivenheter, som for eksempel angrepet mot Norge 9. april 1940. Særlig er utviklingen av Kystartilleriet fra 1945 til 1995 viet mye oppmerksomhet.

  Når museet er åpent, er det adgang med en av våre guider. Omvisningen tar cirka 45 minutter. Pris for gruppe opptil 30 personer kr 1500,–.
   

  Ildledningsmuseet – åpner snart!

  Det nye Ildledningsmuseet åpnet offisielt i 2018. Det inneholder en unik samling av orografer og annet ildledningsmateriell som er brukt av Kystartilleriet opp gjennom årene. 

  Send gjerne en e-post til: [email protected] for bestille omvisning med en av våre guider når det åpner igjen.

  Omvisningen tar cirka 45 minutter, pris for gruppe opptil 30 personer kr 1500,–

  Torpedobatteriet – åpent igjen med guide fra 29.9.2021!

  Torpedobatteriet befinner seg på Nordre Kaholmen, på østsiden. Det ble bygget fra 1898 til 1901. Det ble da utstyrt med ni torpedoer av typen Whitehead Mod. V d. Disse var drevet med trykkluft. To slike torpedoer traff den tunge krysseren «Blücher» om morgenen 9. april 1940.

  Torpedobatteriet var strengt hemmelig og stengt for publikum i mange år. Nå kan du komme inn, men kun med guide, og omvisningen her er en del av omvisningen som tar 2 timer. 

   


 3. Du kan bestille omvisning på Oscarsborg hele året. Velg mellom 1,5 t. inklusive Festningsmuseet eller 2 t. inklusive både Festningsmuseet og Torpedobatteriet.

  Pris

  • 1,5 t. inkl. Festningsmuseet kr 2.500,-
  • 2 t. inkl. Festningsmuseet og Torpedobatteriet kr 3.000,-

  Man betaler for guiden og kan være opptil 35 personer i hver gruppe.

  For å bestille klikker du her: Bestille omvisning

  Slik bestiller du

  Obs! Er dere flere enn 70 personer, altså to grupper, bestgiller du ved å sende oss en e-post med følgende informasjon:

  • Ønsket dag, dato og tidspunkt for omvisningen
  • Ønsket type omvisning
  • Ønsket språk under guidingen, norsk, engelsk eller tysk
  • Antall personer i gruppen
  • Kontaktperson med mobilnummer. Denne personen må være med i gruppen
  • Fakturaadresse med eventuell merknad eller kontaktperson
  • Spesielle ønsker eller behov?

  Når vi har mottatt dette fra deg, oppretter vi en bestilling og sender bekreftelse på e-post til deg. Vi fakturerer etterskuddsvis.

  Bestillingen sender du hit:
  [email protected]

   

   

 4. Oscarsborg har et stort arkiv og vi strekker oss langt for å hjelpe deg med historiske eller personlige spørsmål.

  Send oss en e-post med en kortfattet forklaring på hva du ønsker hjelp med. Har du navn, datoer, årstall eller annet som kan hjelpe oss i søket, er det fint om du skriver det i e-posten.

  Du får alltid en bekreftelse på at e-posten din er mottatt, og vi forsøker å finne svare på spørsmålet ditt så fort som mulig, senest innen 14 virkedager.

  Epost: [email protected]

   
 5. Hvor går båten fra?

  Fergen til Oscarsborg går fra Sundbrygga. Den ligger ca. 800 m nord for Drøbak sentrum. Du kjører ned til sentrum og holder til høyre der veien deler seg. Deretter kjører du rett frem, langs med vannet, Sundbrygga ligger rett etter et langt, rødt plankegjerde på venstre side. Det går også båt fra Oslo, vennligst se mer informasjon om den på ruter.no

  Hvor kan vi parkere bilen?

  Det er en parkering som ligger til Husvikveien, legg inn nr. 27 i GPS-en, det er adressen til huset som ligger ved innkjøringen til p-plassen. Du kan også parkere på Sagajordet, da kan du legge inn Sagaveien 2 i GPS-en. Det er adressen til det nærmeste huset, du ser parkeringsplassen når du er kommet dit.

  Når du har parkert på sistnevnte plass, går du mellom husene, så til venstre i ca. 50 meter, da har du trapper på høyre side, og en bratt liten vei som fører deg ned til Husvikveien - Bentsebakken. Når du har gått ned den, krysser du veien skrått til venstre og du ser Sundbrygga.

  Er det omvisninger hver dag?

  Om sommeren har vi omvisninger i åpen gruppe. Resten av året må du bestille egen guide til din gruppe, se informasjon om dette under "Slik bestiller du guide". 

  Er museene åpne?

  Oscarsborg festningsmuseum er åpent fra kl. 10 til 17 hver dag. Kanonparken er ute og alltid åpen. Torpedobatteriet er åpen med guide, som en del av omvisningen på 2 timer. Kystartillerimuseet og Ildledningsmuseet er åpne for omvisninger med guide. Omvisninger bestilles på [email protected]

  Kan jeg bestille egen guide?

  Ja, du kan bestille egen guide. Bruk lenken som du finner på forsiden hvis dere er under 70 personer. Er dere flere enn det, sender du en e-post til: [email protected]

  Kan vi spise medbrakt mat på Oscarsborg?

  Ja, du kan ha med egen mat, men ikke grille. Forøvrig er det to spisesteder og en sommerkiosk på Oscarsborg.

  Kan vi ha med barna til Oscarsborg?

  Absolutt, Oscarsborg er et eventyrrike for barna. De kan løpe rundt på åpne sletter, se spennende kanoner og bade på flere strender. Festningsmuseet passer også godt for barn.

  Kan jeg ha med hunden min til Oscarsborg?

  Hunder er hjertelig velkomne, men vi setter pris på at du holder den/dem i bånd. Om sommeren setter de gjerne ut en vannskål på Havnekroa når du kommer med hund, og hunden kan ligge ved bordet ditt ute på terrassen mens du spiser.

  Når er Festningsmuseet åpent?

  Museet er åpent fra kl. 10 til 17 hver dag. Husk å logge deg på med telefonen din for å få en omvisning på egen hånd, "på øret", vi setter pris på at du har med deg ørepropper.

  Er det åpent i Torpedobatteriet?

  Torpedobatteriet er en del av den lengste omvisningen, to timer.

  Oscarsborg er et sted med en utrolig spennende historie, blant annet var det jo her det skjedde 9. april 1940. Omvisning med en av våre guider er sterkt rabattert for skoleklasser på 9. trinn, øvrige klasser får også en liten rabatt. Snakk om undervisning med historisk sus!

  Det er populært å ta med barn og ungdom til oss. Elevene får en "dag i det fri", sammen med en god innføring i Oscarsborgs viktige rolle gjennom Norgeshistorien. Det er ikke mange som vet at festningens historie faktisk går helt tilbake til 1640-tallet. 

  Har du flere spørsmål?

  Send mail til [email protected], så får du svar. Kontoret er ikke betjent etter kl. 13 på fredager og i helgene.